Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руската посланичка ще бъде предупредена заради скандалното изказване на депутат относно България

Пьотр Толстой
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският посланик у нас Елеонора Митрофанова няма да бъде обявена за персона нон грата заради скандалното изявление на Пьотр Толстой, зам.-председател на Държавната Дума, че Черно море е руско и трябва да бъде установен контрол над него, заяви премиерът Николай Денков.  

Пред руската държавна телевизия Пьотр Толстой спомена България и Румъния като евентуални цели на бъдеща руска военна експанзия, но за да стигне до тях, Русия първо трябва “да свърши с Украйна”. Според депутата по цялото българско крайбрежие живеят “наши граждани” и няма да има никакви проблеми.  

По повод думите за многобройната руска общност по Черноморието ни, която би могла да бъде стимулирана за протести, българският премиер обясни, че ще се свърже с външното министерство, за да бъде предадено съобщение на посланик Митрофанова за неприемливостта на подобни изказвания. Той добави, че отношението ни към тези хора трябва да бъде като към всички останали.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Парламентът ще заседава извънредно, депутати нямало да говорят предизборно

Във вторник, 21 май, от 13 часа ще се проведе извънредно заседание на парламента, реши Председателският съвет на Народното събрание. Ще бъде изслушан служебният премиер Димитър Главчев за размера на увеличението на пенсиите от 1 юли, което вече е решено..

публикувано на 17.05.24 в 13:06

По съседски: Събития с балкански адрес

Гордана Силяновска-Давкова се закле да бъде "президент на Македония" Международен скандал предизвика встъпването в длъжност на Гордана Силяновска като първата жена-президент на Република Северна Македония (РСМ). Пред парламента тя се..

публикувано на 17.05.24 в 10:40

Мнозинството подкрепя демокрацията, но има противоречиви възгледи за нея

63% от пълнолетните българи смятат, че демокрацията е най-добрата форма на държавно управление. 19 на сто са на противното мнение, сочи представително изследване на агенция "Тренд“, поръчано от Институт “Отворено общество – София”. Доверието в..

публикувано на 17.05.24 в 10:14