Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ и ДПС са против ограничаване на кметските мандати

Предложенията за конституционни промени разбуниха духовете

Румен Радев: Проектът за промени в Конституцията е юридически неграмотен

Снимка: БТА

Президентът Румен Радев квалифицира проекта на ПП-ДБ за промени в Конституцията като “юридически неграмотен” и “политически порочен”.  

“Вместо реформа в съдебната система проектът предлага национално разделение, атака срещу местната власт и президентската институция и отнемане на изборни права”, заяви той пред журналисти. По думите му, промените погазват основополагащи принципи за баланс между властите и представляват открита заявка за превземане на съдебната власт.
  Румен Радев
Опитът да се изтрие 3 март от националния календар е покушение срещу историята, срещу идеалите на българските възрожденци, срещу паметта на хилядите загинали за нашата свобода - наши и чужди воини”, коментира президентът идеята 24 май да стане национален празник. Според него това означава да избираме между нашите език и писменост и нашите свобода и държавност. 

Що се отнася до идеята редовното правителство в оставка да остава на власт да изборите, държавният глава каза, че управляващите виждат заплаха в служебното правителство. “Явно заплахата е в осъзнаването на контраста особено между последното служебно правителство и последните редовни правителства – докато редовните правителства създаваха кризи, служебното ги решаваше”, заключи Румен Радев.

Кирил Петков, Христо Иванов, Бойко Борисов
ГЕРБ категорично не подкрепя предложението за ограничаване на мандатите на кметовете.
Според лидера на партията Бойко Борисов въпросът за националния празник на България подлежи на дискусия в обществото:

"Защото и Съединението е велик празник за България, и Независимостта. Може по-детайлно и още да се обсъжда в обществото. 24 май е изключителен празник. Даже вижте, няма спор по това. Има спор дали да е този, онзи или друг.".

Санкционираният по Закона “Магнитски” депутат Делян Пеевски оповести позицията на ДПС относно предложените промени в Конституцията. Той добави, че партията му разговаря с ГЕРБ и ПП-ДБ и изрази надеждата, че ще се стигне до общо внасяне на законопроекта.  

Делян Пеевски
ДПС е против идеята кметовете да имат правото на два мандата. “Когато кметовете се справят успешно, хората дават вота си, ако са преценили, три, четири, пет пъти. Това значи, че са си свършили работата, която трябва да направят за хората, а това е важно за нас”, обоснова се той. ДПС няма нищо против да бъде променен статутът на служебните кабинети и редовното правителство в оставка да управлява до изборите. Що се отнася до предложението националният празник да стане 24 май - Ден на българското слово, просвета, култура и на кирилицата, депутатът каза, че въпросът е дискусионен и се обсъжда. 

Идеята за промяна на датата на Националния празник на България предизвика остра реакция от страна на "Има такъв народ", Възраждане и БСП. С  декларация от парламентарната трибуна те се обявиха против идеята да бъде променен националният празник на страната ни - Трети март.

Снимки: БТА



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Атанас Запрянов

Цивилните граждани може да преминават военно обучение

Стратегическият преглед на отбраната ще препоръча изследване на възможността цивилните да получават военно обучение, заяви служебният военен министър Атанас Запрянов. Военно обучение за цивилни - от "Нужно е" до "Хващам самолета и изчезвам"..

публикувано на 12.05.24 в 13:28

17 хиляди медицински сестри не достигат в здравната система

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи настоява държавата да определи минимален брой медицински сестри във всяко лечебно заведение, за да се гарантира качествена грижа за пациентите. Същото предложение се отнася и за акушерките,..

публикувано на 12.05.24 в 11:32

Бързо влошаване на времето в планините в следобедните часове

В следобедните часове се очаква бързо влошаване на времето в планините, предупреждават от Планинската спасителна служба. Съветът към туристите е да са готови да слязат от високите части още в ранните следобедни часове. В момента условията за туризъм..

публикувано на 12.05.24 в 10:40