Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Н. Пр. Кенет Х. Мертен с първо обръщение у нас

Американският посланик: Украйна удържа срещу Русия с помощта и на България

| обновено на 28.07.23 в 09:43
Снимка: БГНЕС

Стратегическото партньорство между България и САЩ е по-силно от всякога, заяви новият американски посланик Кенет Х. Мертен на лекция, организирана от българския Атлантически клуб. Той добави, че стратегическите отношения спрямо сигурността са ключови, защото демокрацията е под заплаха и трябва да бъде защитавана всеки ден.  

“С помощта на редица държави, включително и на България, Украйна успява да удържа срещу Русия”, изтъкна дипломатът. Според него трябва да се прави разлика между руските граждани и действията на руското правителство. “Действията на техния президент бяха ненужни и доведоха до смърт и разруха. Не можем да приемем ненужната и неоправданата агресия”, каза Кенет Х. Мертен.  

Посланикътизрази надежда, че в бъдеще Украйна ще се присъедини към НАТО и добави, че военната помощ за нападнатата страна трябва да продължи. Той каза още, че предстои да бъде разработена нова стратегия за Черноморския регион, тъй като това е област със сериозни проблеми.

Що се отнася до евентуалното отпадане на визите за български граждани, посланикът заяви: “Бих искал да видя безвизово пътуване, след като си тръгна от тук, но има определени критерии, които трябва да бъдат изпълнени.” 

Новият американски посланик у нас Кенет Х. Мертен произнесе встъпителна реч на почетно събрание в столичния хотел “Балкан” на 27 юли, органицзирано от  българския Атлантически клуб и водено от неговия президент Соломон Паси. 

Тази година България и САЩ честват 120 години от началото на дипломатическите си отношения.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Европейската нощ на музеите" с мащабна интердисциплинарна програма в София

За 20-и път София се присъединява към "Европейската нощ на музеите". Инициативата се организира от Френския институт в България, Министерството на културата и Столичната община в третата събота на месец май. В нощната програма жителите и гостите на..

публикувано на 18.05.24 в 06:25

В събота ще е слънчево, след обяд над Родопите ще превали

В събота  минималните температури в страната ще са между 8° и 13°, в София 10°. Сутринта в котловините ще има мъгли. През деня ще е слънчево. След обяд над планинските масиви ще се заоблачи и на места ще превали. Максималните температури ще са от 20° до..

публикувано на 17.05.24 в 19:10

България днес - 17 май 2024 г.

В "България днес" на 17 май ще разберем как се изгражда едно българско неделно училище зад граница, от идеята до реализацията й. За това разговаряме с Мира Янишевская, основател на училището ни в Пекин. Поглеждаме и към българския туризъм и интереса към..

публикувано на 17.05.24 в 19:00