Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Награда “Пробуда” за учителите в българските училища в чужбина

4
Снежина Мечева, първи носител на отличието "Пробуда" на МОН, министър Галин Цоков, Ирина Владикова, дългогодишен председател на АБУЧ, Красимир Вълчев
Снимка: mon.bg

Министерството на образованието и науката учреди отличието “Пробуда” за българските учители зад граница. Първият му носител стана Снежина Мечева – дългогодишен директор на Българското училище в Лондон и съосновател на Асоциацията на българските училища в чужбина, която беше наградена от образователния министър Галин Цоков при откриването на годишната конференция на асоциацията в София. 

“Отличието се нарича “Пробуда”, защото вие сте съвременни будители - далеч от дома съхранявате българския дух и го пренасяте през годините”, заяви министърът.  

Галин Цоков съобщи, че вече е разговарял с представители на неделните български училища. “Ще използваме вашите знания и умения, за да решаваме проблемите”, добави той. По думите му, образованието у нас и зад граница трябва да се разглежда като единна система, а първите стъпки в тази насока са две национални програми на МОН, които финансират дейности и на българските училища зад граница. /ДЦ 

Отзвук от 16-ата годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина, интервюта с председателя на АБУЧ д-р Ирина Ботева-Владикова и с носителката на новоучреденото отличие "Пробуда" Снежина Мечева чуйте в програмата "България днес".

Снимки: mon.bg




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Болградската гимназия посрещна журналисти от 18 българоезични медии по света

Сигнал за въздушна тревога прекъсна за кратко дискусиите във втория ден на Деветнадесетата Световна среща на български медии, организирана от БТА в Украйна. Делегатите на форума – журналисти от 18 българоезични медии по света – днес гостуват на..

публикувано на 20.06.24 в 17:54
Светлана Драгнева

Бесарабска българка взе наградата за разпространение на българската култура от българоезична медия в чужбина

Кореспондентката на Българската телеграфна агенция в Одеса Светлана Драгнева е тазгодишният носител на наградата за принос в разпространението на българската култура от българоезична медия в чужбина. Това стана ясно по време на 19-та Световна среща..

публикувано на 19.06.24 в 14:37

В Одеса официално откриха срещата на българските медии зад граница

Провеждането на срещата на българските медии в Украйна е силен акт на солидарност и силен акт на приятелство. Ние го ценим и никога няма да го забравим, заяви Сергий Черевати, генерален директор на Украинската национална информационна агенция. Той..

публикувано на 19.06.24 в 13:20