Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите гласуваха държавния бюджет на среднощно заседание

Снимка: Ани Петрова

Народното събрание прие окончателно държавния бюджет на 21 часово заседание, завършило днес в 5,41 ч. Той е изработен при заложени макроикономически показатели 1,8% растеж на икономиката и 8,7% средногодишна инфлация. Вчера обаче, Българската народна банка намали прогнозата си за растеж на БВП на 1%.

“Бюджетът е в първоначално зададените параметри - с 3% дефицит, със сериозна капиталова програма, с преразпределение на част от капиталовите разходи към допълнително заплащане в размер на около 300 млн. лв.”, коментира финансовият министър Асен Василев. Според него фискалните мерки в голямата си част са запазени така, че да се съберат приходите. 

Заплатите на служителите във фирмите с персонал над сто души ще се превеждат задължително по банков път, решиха депутатите. Не се заплащат такси, когато са за сметка на получени средства от трудови възнаграждения, пенсии, помощи и обезщетения по социално осигуряване и социално подпомагане, стипендии за ученици, студенти и докторанти. Сметката за основни операции се обслужва безплатно”, обясни депутатът Венко Сабрутев.

Не беше приета идеята клиент, който не получи касов бон в заведение, да може да си тръгне от заведението, без да плати сметката. Депутатите обаче запазиха 9-процентната ДДС ставка за ресторантьорския бранш до края на годината. 

Друг текст предвижда фирмите, регистрирани по ДДС с касови наличности над 50 хил. лв. да ги декларират на всеки три месеца. Целта е намаляване на сивата икономика и да не се допуска прекалена административна тежест за бизнеса, обясни депутатът Мартин Димитров.

МВР, ДАНС, НОИ и други министерства и ведомства ще получат средства, с които да увеличат заплатите на служителите си. За БНР също са осигурени допълнителни средства – с 1,5 млн. лв. повече от предложените от финансовото министерство. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В София вече има водородна зарядна станция

Първата водородна зарядна станция за страната ни – в рамките на Центъра за компетентност “Хитмобил”, беше официално открита в София. Съоръжението е изработено от австрийската фирма EDC-ANLAGENTECHNIK. “ Това е първата в България и региона полева..

публикувано на 11.05.24 в 09:02

България и Южна Корея укрепват връзките в енергетиката

България и Република Корея ще подпишат споразумение за сътрудничество за насърчаване на контактите в енергийната сфера. За това се договориха министърът на енергетиката Владимир Малинов и посланикът на Република Корея у нас Бе Дженгин. От..

публикувано на 10.05.24 в 18:10

Почти половината българи са скептични към въвеждането на еврото

47% от българите не са съгласни с твърдението, че влизането на България в еврозоната ще доведе до тласък на българската икономика и ще повиши жизненият им стандарт. Това показва национално проучване на агенция "Маркет линкс". То е проведено сред..

публикувано на 10.05.24 в 14:37