Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Русия удължи ограничението за корабоплаване в българската икономическа зона в Черно море

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Определянето на предупредителна зона за Черно море обикновено се прави за няколко дни – докато трае военното учение. По-притеснителното е, че 10-дневният срок на нотификацията на Русия изтече на 28 юли и бе удължен с още 10 дни за част от изключителната икономическа зона на България, каза пред Nova News министърът на отбраната Тодор Тагарев.

Запитан дали българските власти биха съдействали на украински съдове да използват българската акватория за пренос на украинско зърно, министърът посочи, че за това трябва и съгласието за преминаване през румънската и турската акватория. Според Тагарев Русия нарушава навигацията, като спира украинските кораби. Черно море е твърде малко, за да има всяка страна 200-милна икономическа зона, но има ясен регламент, че в изключителната икономическа зона няма ограничения за плаване на търговски съдове или за действия на военноморски сили на други страни, поясни министърът.

БНР подкасти:

Още от категорията

Освободиха жената с български произход отвлечена от „Хамас“ в Газа

При размяната на заложници между Израел и групировките в ивицата Газа, е освободена Мейраф Тали - жената с български произход , която почти два месеца беше в плен на „Хамас“. Това потвърди и нейният доведен баща Несим Алфандари. За БНТ той каза, че в..

публикувано на 29.11.23 в 15:44

България и Турция започват общ проект за сигурност в граничните райони

България и Турция започват изпълнението на общ проект за подобряване на сигурността в пограничните райони . Дейностите са финансирани по Програмата за трансгранично сътрудничество "ИНТЕРРЕГ България - Турция" 2021-2027, съобщи регионалното министерство...

обновено на 28.11.23 в 17:11

Нарушаването на човешките права в Северна Корея във фокуса на дипломатически семинар

Дипломатически семинар на тема “EU-North Korea Relations and the Path Forward”, организиран от Атлантическия Клуб в България в партньорство с посолството на Република Корея у нас, ще се състои днес в София, съобщи БТА. Участниците си поставят за цел да..

публикувано на 27.11.23 в 06:00