Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите в Северна Македония очакват да бъдат вписани в конституцията

Владимир Перев
Снимка: БГНЕС

30-40% от македонците са съгласни българите да бъдат вписани в конституцията на Северна Македония, за да се гарантират техните човешки и граждански права. Те са много повече от очакваното при жестоката антибългарска кампания, която се води в страната, каза пред БНР журналистът от сайта „Трибуна.мк“ Владимир Перев. България днес плаща цената, за своето политическо мълчание по македонския въпрос след 1934 г. и това е било прието от Скопие, „като одобрение за безнаказаните антибългарски действия", смята журналистът. Двата народа не са се отдалечили, дори се приближават един към друг. Отново се запознаваме, обикновените хора отново припознават своите български корени, минало и история. Пътят за присъединяване на Северна Македония към ЕС е тежък и мъчителен. По-голямата част от политиците, наричащи се етнически македонци, не искат евроинтегрпация, а да лавират между Русия и ЕС, казва Перев. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Рухна дома на Димитър Талев в Прилеп

Поради нехайство и след обилните дъждове в последните седмици, част от родната къща на писателя Димитър Талев - символ на българската история, се срина, предаде БГНЕС. Къщата, в която Талев се ражда е първообразът на дома на фамилията Глаушеви от..

публикувано на 26.05.24 в 15:04

В 60 държави по света ще гласуват българите за Народно събрание на 9 юни

С решение на ЦИК са определени 769 избирателни секции в 60 държави за предстоящите на 9 юни избори за Народно събрание . Най-много секции има в Турция – 166, Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия – 118, Германия – 103, Испания – 64,..

публикувано на 23.05.24 в 20:22

Българите в Северна Македония ще гласуват на евроизборите в Скопие и Битоля

На две места в Република Северна Македония – в посолството на България в Скопие и в Генералното консулство на страната в Битоля, българските граждани ще могат да гласуват на предстоящите избори за Европейски парламент на 9 юни. Общо 120 са..

публикувано на 21.05.24 в 08:42