Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама българи ще следват в престижни университети, подкрепени от обществеността ни

Самуил Николов и Петър Жотев

Двама българи ще следват в престижни университети, подкрепени от обществеността ни

Петър Жотев ще осъществи мечтата си да учи природни науки в Кеймбридж, защото вече са събрани необходимите за следването му 183 хил. лв., съобщи дарителската платформа “Подкрепи.бг”. 1272-ма дарители са подкрепили мечтата и таланта на българското момче, а той не спира да прави своите стъпки към голямата наука - отличникът на Софийската математическа гимназия съвсем наскоро спечели третия си златен медал от Международната ученическа олимпиада по биология. 

Успешно завърши и дарителската кампания за Самуил Николов от Велико Търново, който ще следва в Съединените щати в един от най-престижните университети по космически науки. Той е първият българин, приет в специалността “Космически операции”. По пътя към нея той е подкрепен от 912 дарители - български граждани и компании, а също и от Община Велико Търново. От университета пък му е отпусната допълнителна стипендия от 5000 долара, научаваме от дарителската платформа. Самуил завършва Природо-математическата гимназия "Васил Друмев“ във Велико Търново с пълно отличие и е доказан талант в областта на математиката, информационните технологии, английския език. Още на 11-годишна възраст е приет като стипендиант в базата на НАСА в Измир, Турция. Наред с това той е републикански шампион по плуване с 13 национални рекорда, свири на кавал, но не спира да прави крачк към голямата си мечта – да изследва и изучава задълбочено Космоса, да развива космонавтиката и съвременните технологии за изграждане на авиационна и космическа техника.


Снимка: Личен архив и Велико Търново Спорт




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева неделя с превалявания

В неделя ще преобладава слънчево време. Следобед ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали. Ще има условия за градушки. Минималните температури ще бъдат между 7° и 12°, в София около 7°, а максималните – между 18° и 23°,..

публикувано на 11.05.24 в 18:30

Медиците отново с призив за забрана неваксинирани деца да ходят на училище

Лекари подновиха призива си деца без задължителни имунизации да не могат да ходят на училище и да бъдат част от организиран детски колектив. Д-р Костадин Сотиров припомни пред БНР предложението, отправено от Сдружението на общопрактикуващите лекари, и..

публикувано на 11.05.24 в 13:26

Вицепрезидентът откри научния форум "Пътят на светлината" в Атина

В деня, в който православната църква почита светите равноапостоли Кирил и Методий, в Атина започна Международният научен форум „Пътят на светлината“ . Откри го вицепрезидентът Илияна Йотова, под чийто патронаж е събитието, предава пратеникът на..

публикувано на 11.05.24 в 11:05