Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама българи ще следват в престижни университети, подкрепени от обществеността ни

Самуил Николов и Петър Жотев

Двама българи ще следват в престижни университети, подкрепени от обществеността ни

Петър Жотев ще осъществи мечтата си да учи природни науки в Кеймбридж, защото вече са събрани необходимите за следването му 183 хил. лв., съобщи дарителската платформа “Подкрепи.бг”. 1272-ма дарители са подкрепили мечтата и таланта на българското момче, а той не спира да прави своите стъпки към голямата наука - отличникът на Софийската математическа гимназия съвсем наскоро спечели третия си златен медал от Международната ученическа олимпиада по биология. 

Успешно завърши и дарителската кампания за Самуил Николов от Велико Търново, който ще следва в Съединените щати в един от най-престижните университети по космически науки. Той е първият българин, приет в специалността “Космически операции”. По пътя към нея той е подкрепен от 912 дарители - български граждани и компании, а също и от Община Велико Търново. От университета пък му е отпусната допълнителна стипендия от 5000 долара, научаваме от дарителската платформа. Самуил завършва Природо-математическата гимназия "Васил Друмев“ във Велико Търново с пълно отличие и е доказан талант в областта на математиката, информационните технологии, английския език. Още на 11-годишна възраст е приет като стипендиант в базата на НАСА в Измир, Турция. Наред с това той е републикански шампион по плуване с 13 национални рекорда, свири на кавал, но не спира да прави крачк към голямата си мечта – да изследва и изучава задълбочено Космоса, да развива космонавтиката и съвременните технологии за изграждане на авиационна и космическа техника.


Снимка: Личен архив и Велико Търново Спорт




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Около 40% от българите страдат от наднормено тегло

Общо 36% от българите страдат от затлъстяване първа степен, а около 40% са с индекс на телесна маса (ИТН) над здравословния. По данни от национално представително социологическо проучване на Изследователски център "Тренд", 49% от българите страдат..

публикувано на 18.06.24 в 19:25
Снимката е илюстративна

Основен ремонт на "Дунав мост 1" на границата с Румъния започва през юли

Планираният двугодишен основен ремонт на "Дунав мост 1" се очаква през юли, съобщиха от Министерството на туризма. Първоначалните намерения са били той да започне през есента, след летния туристически сезон, но заради критичното състояние на..

публикувано на 18.06.24 в 10:40

Повечето млади хора вече виждат развитието си НЕ в чужбина, а в България

Отчетливо мнозинство от младите у нас – 89%, виждат развитието си през следващите пет години не в чужбина, а в България, сочи ново изследване на агенция за анализ на потребителното мнение JTN и платформата Bulgaria Wants You . Задълбочава се и..

публикувано на 18.06.24 в 10:15