Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК прие указания за принципа на уседналост за местните избори

Снимка: БГНЕС

Централната избирателна комисия прие нарочни указания относно прилагане на принципа на уседналост за предстоящите на 29 октомври местни избори. 
Гласуващите и кандидатите трябва да са живели най-малко през последните шест месеца преди датата на вота в съответното населено място. За кандидатите и избирателите български граждани "уседналост" означава да имат адресна регистрация и по постоянен, и по настоящ адрес на територията на България, като поне единият от тях да е в населеното място на територията на съответната община към датата 28 април тази година. За гласуващите това означава, че ще могат да упражнят правото си на глас по настоящия си адрес, ако той е регистриран към същата дата и, ако е подадено заявление за вписване в избирателния списък, по настоящ адрес.
Ако настоящия адрес е регистриран след 28 април, ще може да се гласува само по постоянния. Избирателите, които са променили адресната си регистрация в друго населено място след 28 април, имат право да гласуват по предишната си регистрация, където са включени в избирателните списъци.
За гражданите на друга държава членка на ЕС със статут на постоянно или продължително пребиваване у нас се изисква да имат адрес на пребиваване - този на който са регистрирани в населено място на територията на съответната община също към датата 28 април. Гласуването може да бъде упражнено само веднъж и само на едно място. Информацията е на репортерката Цветелина Стоянова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимката е илюстративна

Основен ремонт на "Дунав мост 1" на границата с Румъния започва през юли

Планираният двугодишен основен ремонт на "Дунав мост 1" се очаква през юли, съобщиха от Министерството на туризма. Първоначалните намерения са били той да започне през есента, след летния туристически сезон, но заради критичното състояние на..

публикувано на 18.06.24 в 10:40

Повечето млади хора вече виждат развитието си НЕ в чужбина, а в България

Отчетливо мнозинство от младите у нас – 89%, виждат развитието си през следващите пет години не в чужбина, а в България, сочи ново изследване на агенция за анализ на потребителното мнение JTN и платформата Bulgaria Wants You . Задълбочава се и..

публикувано на 18.06.24 в 10:15

И български полицаи ще следят за сигурността на Олимпиадата в Париж

Български полицаи ще заминат за Франция, за да подпомогнат френските си колеги в работата по гарантиране на сигурността на летните Олимпийски и Параолимпийски игри през юли и август 2024 г. В контекста на подготовката на мащабното събитие..

публикувано на 18.06.24 в 08:05