Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 8 август в Стара Загора

Продължават гражданските протести срещу насилието върху жени

Присъдите трябва да са незабавни и ефективни, казва пред Радио България Мария Бонева, граждански активист и участник в протестите

Снимка: БТА

Днес на извънредно заседание на парламента депутатите ще обсъдят на първо четене промени в Наказателния кодекс (НК) и в Закона за защита от домашното насилие (ЗЗДН). Нека припомним, че миналия четвъртък членовете на правната комисия в НС одобриха единодушно изменения в Наказателния кодекс, предложени от ГЕРБ-СДС, "Продължаваме Промяната" – "Демократична България" и ДПС. Повод за спешните поправки в Закона и в Наказателния кодекс са зачестилите случаи на насилие над жени, като най-драстичен беше казусът с обезобразеното с макетен нож 18-годишно момиче в Стара Загора – деяние, което беше квалифицирано от съда като "лека телесна повреда". Случаят е от края на юни, но едва сега обществото разбра за него и реагира с вълна от гражданско недоволство. Хора от София, Стара Загора и над 20 града в страната, както и българи от чужбина организираха протести с искания за бързо и ефективно наказание на насилника. Протестът ще продължи и във вторник – 8 август, защото чрез случая "Дебора" обществото отново видя бездействието на институциите в полза на рецидивист, който има зад гърба си още подобни нарушения. 


"На българите категорично вече им писна, защото няма нормално семейство, нормална майка, баща, въобще нормален човек, който да приеме това насилие като част от нашето ежедневие. Че трябва да живеем със страха детето ти да не бъде унижавано, пребито или подложено на психически тормоз, или каквото се случи с 18-годишната Дебора от Стара Загора, нарязана 21 пъти с макетно ножче, а да не забравяме и травмите на жените, които бяха заливани с киселина". Това казва Мария Бонева, един от активните граждани, настояващи за промяна в законодателството, така че виновниците да получават бързи и ефективни наказания. Самата Мария повече от 20 години се бори с физическите и психически травми, след тежко посегателство върху нея:

Мария Бонева и  Елена Венкова, близка приятелка на пострадалата Дебора от Стара Загора
"У нас трябва да се промени начинът, по който се прави съдебно-медицинската експертиза, защото докато около нас живее "Джак Изкормвача" и докато има жени, натъпкани в куфар, трябва да влиза в сила бърза и ефективна присъда. Ще се боря срещу това, насилниците да бъдат пускани под парична гаранция,  да не говорим и за жалката сума от 500 до 1000 лв. Минималната граница трябва да е 25 хиляди лева, защото това е минималната сума за лечението на жертвата, а и такива тежки престъпления трябва да се наказват с доживотен затвор. Цялата ни система е прогнила и ще се боря тя да се промени.  Аз се възмущавам на това, че всичко се приема в контекста на домашното насилие. Имам право да го кажа, защото участвам в протеста в Стара Загора от позицията на жертва, а не на човек, който отива да крещи на площада като представител на някоя политическа фракция, която преследва своите интереси. Насилието далеч не е само под формата на домашно – свидетели сме на случаи, при които съпруг убива съпругата си и я слага в куфар, случаи при които две деца пребиват друго дете, насилие е, когато две момчета на 19 години отиват да помагат, не за какво да е, а за да закопаят тялото на друго убито момче. Каква психика трябва да имат тези хора, след като те не отиват да помагат, за да пренесат керемиди, например, а отиват, за да закопават техен връстник и това се случва в XXI век, векът на високите технологии. 

Защото тук не говорим за единичен случай на насилие, а те са поредица и в това е упадъка на нашето общество. Ние сме позволили да се стигне до тук. Живеем в общество, в което родителите са безразлични към проявите на жестокост у децата им, а и допускат като малък проблем употребата на наркотични вещества, които обаче замъгляват съзнанието и често са причина за прояви на насилие. В тази връзка протестът в подкрепа на рязаното с макетно ножче момиче е много по-дълбок. Той е срещу недъзите в обществото ни. От години виждаме как проблемите се скриват умишлено. Този, който наряза тялото на Дебора с макетното ножче е имал предишни провинения, но не е получил ефективна присъда за другите си деяния и побой над жени. Нищо чудно да е част от престъпна организация, защото случаят на Дебора също не влезе в криминалните хроники след като е получен сигнал за него. Тук изобщо не говорим за едно момче, което е било влюбено в едно момиче, зад този случай стоят съвсем други интереси."


Това, че депутатите се събраха, за да променят Закона за домашното насилие, не е нещо градивно – смята Мария Бонева. За нея единственият знак за промяна би бил, ако в понеделник има бърза и ефективна присъда за извършителя – "другото е политизиране на един случай, в който става въпрос за много човешко страдание", коментира Бонева. Тя добавя, че гневът е още по-голям, защото в България институциите действат избирателно. Бързи и ефективни присъди би имало, ако пострадалата е дъщеря на прокурорката или на някой от управляващите. "Но за другите хора такава защита няма" – казва още Мария Бонева:

"Нищо не оправдава институциите – категорична е Бонева, –  защото как може да пуснеш на свобода един човек, който очевидно е изявен садист – недопустимо е прокурорът, която също е жена, да остави на свобода престъпника. Зловещи са фактите, че раните на момичето, за да не некротират, се е наложило да бъдат зашивани без упойка. Само човек, който е присъствал на нещо такова, може да си представи какъв ужас е това. Лекарят е зашивал раните в продължение на 3 часа, как можем да говорим за лека телесна повреда в този случай. Най-вероятно момичето ще има посттравматични състояния след това, как ще се преброят пораженията върху психиката, и те ли ще се изтълкуват като леки. В цял свят има престъпност, но у нас виждаме една особена жестокост и то в XXI век, затова имаше протести на българи пред посолствата в чужбина – в  Гърция, Франция, в Кипър. Не вярвам, че има човек, на който в паспорта му пише "българин" и той да иска да се асоциира и да е в една националност с такива зверства и агресия срещу жени." 

Снимки: БТА, БГНЕС, личен архив на Мария Бонева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за значими валежи в сряда в 22 области на страната

В сряда, 8 май, минималните температури в страната ще са между 9 и 14°, в София 9°. През деня ще е облачно и дъждовно. По обяд и след пладне на много места ще вали с гръмотевици. Има условия за градушки. Значителни ще са валежите в Западна и..

публикувано на 07.05.24 в 20:10

Преходът към либерализация на пазара на електричество ще е юли-декември 2025 г.

Приемайки окончателно изменения в Наредбата за регулиране на цените на електрическата енергия, Комисията за енергийно и водно регулиране набеляза следващия етап от либерализацията на пазара на електроенергия, предвиждащ пълна либерализация на..

публикувано на 07.05.24 в 19:20

България днес - 7 май 2024 г.

С началото на Светлата седмица, в предаването "България днес", говорим за красивото и пленителното около нас. Какво е бъдещето на т.н. гурме-туризъм и има ли той почва у нас – отговорите ще търсят експерти в бранша на 8 май в София, а ние ви..

публикувано на 07.05.24 в 19:00