Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Пеем и учим дори в бомбоубежището”, казва Ивана Демирова от украинското село Криничное

Мирът в творбите на деца от българските общности зад граница

“Ще лекуваме раните на децата отново с песен”, добавя Евгения Шлопак от село Городнее

19
Снимка: БТА

В Деня на надеждата – 7 август, деца от българските общности зад граница получиха признание за съпричастността си чрез изкуство към своите връстници там, където “Мирът не е даденост, а ценност, за която да се бориш”. Именно под това мото премина един от творческите конкурси на Изпълнителната агенция за българите в чужбина, чиито призьори вчера получиха своите награди.

Двайсет и пет български деца от десет страни бяха отличени в три категории – за литература, изобразително изкуство и пеене, на сърдечна церемония, сякаш да омекоти смразяващия прочит на войната в някои от изложените в залата творби.

Приобщаването на българите в чужбина към България, към нейната култура, изкуства, минало, бъдеще започва и минава през децата – казва Райна Манджукова, изпълнителен директор на Агенцията. – Затова и тези наши конкурси са най-устойчивата инициатива, която предприемаме. Радваме, че след ковидните години отново имаме много участия, отново много деца дойдоха у нас, за да получат своите награди.”

И тъй като чрез силата на словото към децата беше отправен призива да кажат заедно “Не на войната – да властва любов, а не война”, единствено достоверен може да бъде разказът на тези от тях, които търпят ужасите ѝ от първо лице.

Изпълнителният директор на ИАЧБ Райна Манджукова и Екатерина Баркова (ляво).

“Чух една руска песен, която много ми хареса – казва тринайсетгодишната Катя Баркова от село Суворово в Измаилски район в Украйна, отличена със специалната награда “Посланик на мира”. – Написах свой текст към нея и моята майка много ми помогна, защото тя владее литературен български език. С тази песен призовавам всички страни за мир в Украйна, тъй като тук умират нашите деца, нашите хора. А това е много, много страшно. Затова добавих своите думи, защото искам колкото се може по-скоро да приключи тази ужасяваща война.”

Катя обещава невъзможното – да спре да плаче, ала се съмнява, че дори и тогава призивът ѝ за мир ще бъде чут. Честно казано, не знам”, добавя съвсем искрено тя. И макар над нейното село все още да не са кръжали вражеските самолети, признава: “Няма спокойствие и безопасност никъде в Украйна.”

Думите ѝ потвърждава Ивана Демирова, която преподава фолклор в българо-украинския център “Медиа” в село Криничное в Болградски район. Тя разказва, че децата не пропускат седмичните занимания, дори когато се налага от съображения за сигурност да бъдат провеждани в укрития.

Искаме нашите деца да имат щастливо детство и щастливо бъдеще и с колегите правим всичко, което зависи от нас – продължава преподавателката. – Искаме да запомнят детските си години с хубаво, защото това, което се случва днес, ще им остане за цял живот. Искаме да пеят, да се радват, да танцуват, да се усмихват, но също да се развиват и да се реализират в тези толкова тежки дни. Затова и пеем и учим дори в бомбоубежището. Много са талантливи нашите деца.”

А олицетворение на всичко това е Варя – петгодишен синеок ангел с руси плитки почти колкото “исполинския” ѝ ръст. 

Варвара Трендафилова - една от най-очарователните участнички в церемонията по награждаването

Ученичката на Ивана Демирова спечели Гран при най-малките певци със заразителната песен “Хайде всички за ръчица, да играем ръченица” – танц, който споделя в детската градина с приятелките си Доминика и Алиса.

Харесва ми в България – казва момиченцето. – В българското училище учим празниците. Има много – Баба Марта, Коледа, празника на Кирил и Методий. Когато се върна в Украйна, ще разкажа, че тук горите са красиви. Ние нямаме такива, но имаме море. Надявам се да дойда в България и догодина.”

На жизнерадостни ритми заложи и вокалният ансамбъл “Звездици” към българското неделно училище в село Городнее, Болградски район, пресъздавайки песента “Седнала е Гинка”.

Ансамбъл „Звездици” към българското неделно училище в село Городнее, Болградски район

Изпълняваме основно народни песни – и украински, но повечето са български, за да запазим нашето, родното, тъй като ние сме носители на българския фолклор – разказва неговият ръководител Евгения Шлопак. – В нашите конкурси в Одеска област ни познават много добре именно като представители на българската култура. Благодаря на Господ, при нас е спокойно – в село сме и нищо не ни заплашва. Опитвам се да заобикалям темата за войната, защото не е хубаво децата да знаят изобщо какво се случва. Надяваме се отново да заживеем в мир и всичко да бъде както преди. И когато това стане, ще лекуваме раните на децата отново с песни – това е нашата мисия.”

Лечението преминава през различни фази – достатъчно е на първо време да пресечеш развитието на болестта. Като вдъхнеш малко кураж, влееш капка оптимизъм с някой жизнеутвърждаващ куплет и посочиш прокрадващ се от смраченото небе крехък лъч.

Райна Манджукова

“Мирът през очите на децата изглежда слънчев – казва още Райна Манджукова. – Това е свят, в който няма сирени, в който децата спокойно излизат навън и играят без страх, че може да ги удари дрон или снаряд. Така изглежда мирът според съчиненията, които получихме – при това не само от Украйна. Щастлива съм, че много творби по темата пристигнаха и от други страни, а това означава, че децата по света са съпричастни. Надеждата не се прокрадва, тя е твърдо в работите им. Надеждата я има.”

Снимки и видео: Диана Цанкова, БТА, Facebook/ExecutiveAgencyForBulgariansAbroad

По публикацията работи: Анна Фуцкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Facebook/Waterfall Folklore Fest Niagara

"Фолклорен водопад" събира край Ниагара любители на българския фолклор

Фестивалът "Фолклорен водопад" ще срещне на 15 юни почитателите на българския танцов фолклор от различни краища на САЩ и Канада. Събитието се очаква с голям интерес от нашата общност отвъд Океана , поради което билетите за него бяха изчерпани още в..

публикувано на 14.06.24 в 15:54
Силвия Базиле

Антисистемният вот от чужбина и как 18-годишната Силвия гласува за първи път

Драматично ниската избирателна активност и прибягването до протестен вот е тенденция, която се задълбочава и сред българите зад граници, твърдят социолози. Съдейки от последните няколко предсрочни избори, профилът на нашенския избирател зад граници..

публикувано на 13.06.24 в 10:05
Християн Пендиков

Македонската съдебна система проточва делото за пребития българин в Охрид

Делото за побоя над Християн Пендиков върви изключително бавно, с множество отлагания, понякога доста смешни, коментира пред БНР кореспондентът на БТА в Скопие Маринела Величкова. Тя напомни, че последното заседание в Охрид е било отложено по..

публикувано на 12.06.24 в 11:14