Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Fitch“ потвърди стабилния кредитен рейтинг на ББР

Снимка: архив

Международната агенция „Fitch Ratings“ потвърди дългосрочния рейтинг на Българската банка за развитие (ББР) след проведения през последния месец преглед, съобщиха от трезора. Рейтингът „BBB“ с положителна перспектива е равен на държавния и практически е най-високият възможен за ББР. 

Оценката отразява добрата капиталова позиция на ББР, възвръщането към печалба и факта, че банката е 100% собственост на българската държава, която може да я подкрепя при нужда. 

Финансирането е стабилно, като значителна част е от публичния сектор или е гарантирано от държавата, а останалото е от международни институции за развитие. 

ББР се ръководи основно от своята мисия за развитие на малкия и средния бизнес, заложена в специален закон, подчертава в мотивите си за оценката „Fitch Ratings“. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Владимир Малинов

Енергийният министър не изключва вероятността токът да поскъпне от 1 юли

Служебният енергиен министър Владимир Малинов допусна възможността електроенергията за бита да поскъпне от 1 юли т.г. Причината за това е натрупаният дефицит във фонд “Сигурност на електроенергийната система”. “ Към настоящия момент той е над 450..

публикувано на 12.05.24 в 13:58

В София вече има водородна зарядна станция

Първата водородна зарядна станция за страната ни – в рамките на Центъра за компетентност “Хитмобил”, беше официално открита в София. Съоръжението е изработено от австрийската фирма EDC-ANLAGENTECHNIK. “ Това е първата в България и региона полева..

публикувано на 11.05.24 в 09:02

България и Южна Корея укрепват връзките в енергетиката

България и Република Корея ще подпишат споразумение за сътрудничество за насърчаване на контактите в енергийната сфера. За това се договориха министърът на енергетиката Владимир Малинов и посланикът на Република Корея у нас Бе Дженгин. От..

публикувано на 10.05.24 в 18:10