Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 25 септември България и САЩ ще преговарят по теми от общ интерес

Антъни Блинкен, Мария Габриел
Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът и външен министър Мария Габриел разговаря по телефона с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен. Той е изразил подкрепа за новото българско правителство и е поздравил неговата ясна евроатлантическа ориентация. Габриел е откроила като приоритети на правителството активната роля на България в ЕС и НАТО и eвроперспективата за Западните Балкани при спазване на договорените ангажименти. Като приоритетно е обсъдено и присъединяването на България към Програмата на САЩ за безвизово пътуване.

Габриел благодари на държавния секретар за определянето на дата за втората сесия на Стратегическия диалог България-САЩ, която ще се проведе на 25. септември във Вашингтон. Вицепремиерът очаква тогава да бъдат очертани конкретни стъпки за задълбочаване на сътрудничеството в сфери от общ интерес, като сигурност и отбрана, енергийна диверсификация, иновации и борба с дезинформацията, съобщи МВнР.

Габриел и Блинкен са оценили като важна подкрепата за Украйна и са приветствали визитата на украинския президент Володимир Зеленски в София. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Румен Радев

Румен Радев: На тези и на следващите избори ще избираме между войната и мира

Неприемливо е продължаването на войната в Украйна и невъзможната победа над Русия да се представят като единствено възможен изход, заяви пред журналисти в Ямбол президентът Румен Радев. По думите му, всеки ден от войната е пагубен и той се отразява..

публикувано на 18.05.24 в 14:09

Парламентът ще заседава извънредно, депутати нямало да говорят предизборно

Във вторник, 21 май, от 13 часа ще се проведе извънредно заседание на парламента, реши Председателският съвет на Народното събрание. Ще бъде изслушан служебният премиер Димитър Главчев за размера на увеличението на пенсиите от 1 юли, което вече е решено..

публикувано на 17.05.24 в 13:06

По съседски: Събития с балкански адрес

Гордана Силяновска-Давкова се закле да бъде "президент на Македония" Международен скандал предизвика встъпването в длъжност на Гордана Силяновска като първата жена-президент на Република Северна Македония (РСМ). Пред парламента тя се..

публикувано на 17.05.24 в 10:40