Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

„АЕЦ Козлодуй“ ще договаря доставки от руски компании за ремонта на Блок 6

Снимка: БТА

"АЕЦ Козлодуй“ ще може да договори и получи доставки на части и компоненти от руски компании за плановия годишен ремонт на блок 6. След получено писмо от атомната ни централа и по предложение на министъра на енергетиката правителството предостави на "Козлодуй" дерогация от забраните, въведени с Регламент № 833/2014 за ограничителни мерки заради действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна.
„АЕЦ Козлодуй“ е единствената атомна централа в България, която е най-големият производител на електроенергия в страната. Тя осигурява повече от една трета от годишното национално електропроизводство и е ключов фактор за енергийната сигурност на страната. Централата е изградена по съветски проект и голяма част от системите и оборудването й са с руски произход, напомнят от правителствения пресцентър.

Още от категорията

Пол Хилберс директор на МВФ за България

МВФ препоръчва България да овладее инфлацията до 3 на сто, за да влезе в еврозоната

Надявам се, властите в България ще успеят да доведат инфлацията до нива, отговарящи на изискванията за приемане на еврото, каза пред БНТ директор на Международния валутен фонд (МВФ)за България Пол Хилберс. С въвеждането преди 25 години на валутния борд..

публикувано на 10.12.23 в 10:31
Министърът на икономиката Богдан Богданов на бизнес среща в Корея

Корейски технологичен гигант с интерес към съвместни проекти с България

Нови сфери на сътрудничество и реализацията на съвместни проекти в България обсъди министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов с вицепрезидента на корейски технологичен гигант, съобщиха от Министерството на икономиката и индустрията...

публикувано на 09.12.23 в 15:42
Tesla отбелязва 335 процента увеличение на продажбите у нас.

Кои са предпочитаните нови коли в България?

Сред най-търсените нови автомобили на българския пазар през 2023 година се нареждат Rolls-Royce, Tesla и китайската DFSK, съобщава Automedia.bg , като се позовава на справка за новите регистрации в МВР. В продажбите на Tesla се открояват 335..

публикувано на 09.12.23 в 11:10