Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Факт са първите отнети автомобили на пияни шофьори

Снимка: БГНЕС

След окончателните промени в Закона за движение по пътищата (ЗДП), според които контролните органи имат право да отнемат личните автомобили на пияни и дрогирани шофьори в полза на държавата, в Пазарджик беше конфискуван първият автомобил. Собственикът е шофирал пиян и е задържан за 24 часа в РУ-Септември, след като е спрян за рутинна проверка в село Варвара. 57- годишният мъж е тестван с дрегер, който отчел 1,43 промила алкохол. По случая се води бързо производство. 

Отнети автомобили има и в Кюстендилско и Великотърновско. 

По данни на МВР, през изминалото денонощие са установени общо 22-ма водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол. От тях 11 са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, и 11 – с над 1,2 на 1000, един е отказал тестване. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са засечени да шофират 11 водачи, 12 са отказали да бъдат тествани.

По-рано днес, в писмено становище до медиите Институтът за пътна безопасност (ИПБ) изрази загрижеността и несъгласието си с промените в Наказателния кодекс и Закона за движение по пътищата. Според ИПБ, конфискуването на превозните средства след употреба на алкохол и наркотици, обслужва единствено и само адвокатските кантори, предлагащи защита на всички системни нарушители по пътищата. Затова експертите на Института предлагат пробация, задържане и полагане на безвъзмезден труд в полза на обществото.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България има традиции във висшето образование на френски език

С желание да се отворят към света, след дългите години на изолация в бившия социалистически лагер, България и Румъния се присъединяват през 1994 г. към Международната организация на франкофонията. Тогава у нас се създава Франкофонски институт по..

публикувано на 10.05.24 в 15:45

Тръгва платформата за български езикови ресурси онлайн БЕРОН

БАН представи платформа за български езикови ресурси онлайн БЕРОН. БЕРОН е съкращение ( Български езикови ресурси онлайн ), но и напомня за българския енциклопедист и автор на "Рибния буквар" Петър Берон. Чрез платформата се осигурява свободен..

публикувано на 10.05.24 в 14:06

"Шалом" отне награди на журналистите Петър Волгин и Юлиана Методиева

Ръководството на "Шалом" и организационния комитет на ежегодните награди на еврейската общност "Шофар" решиха да отнемат отличието на журналиста Петър Волгин и на главния редактор на интернет сайта "Маргиналия" Юлиана Методиева.  "Петър Волгин бе..

публикувано на 10.05.24 в 12:35