Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Словения обяви 14 август за ден за подкрепа на пострадалите от наводненията


Катастрофални наводнения в Словения бяха предизвикани от силна буря, връхлетяла балканската страна. Стихията отне живота най-малко на 6 души и причини материални щети за милиарди евро. Словенският премиер Роберт Голоб заяви, че това е най-тежкото природно бедствие от 30 години – опустошени са 2/3 от страната, а много хора останаха без жилища, предаде БТА. В сполетялата ги трагедия словенците показаха завидно единство. Словенски радиостанции обединиха усилия в кампания за набиране на средства за подпомагане на пострадалите, наречена "Едно сърце, една Словения“, и успяха да съберат почти 2 милиона евро в рамките само на един ден. Чрез приложението Poplave 2023 (Floods 2023), пуснато на 7 август, хиляди доброволци заявиха готовност да помогнат, кой с каквото може. 

Премиерът Голоб съобщи в профила си в Инстаграм, че правителството обявява 14 август за ден на солидарност. Словенците ще получат допълнителен почивен ден към уикенда, за да подпомогнат процеса на отстраняване на щетите от наводненията. ЕС, НАТО и редица европейски страни започнаха да изпращат спешна помощ към засегнатата страна. ЕС обеща помощ от 400 млн. евро.

Косово поиска помощта на САЩ за присъединяване към НАТО


Президентът на Косово Вьоса Османи поиска от САЩ помощ за ускоряване на процедурата по присъединяването на страната към НАТО. Това стана по време на срещата на Османи с американския сенатор Джак Рийд в Прищина, съобщи албанската редакция на Радио Свободна Европа. Косовската президентка подчерта, че САЩ „нямат по-големи съюзници и приятели в региона от Република Косово“ и определи косовския народ като „най-проамериканския в Европа и в света“. Тя посочи, че Косово е предприело стъпки за деескалация на напрежението в северната част на страната и подчерта „дестабилизиращите действия на Сърбия и нейното сътрудничество с Русия". Страната е с мултиетнически характер и косовската конституция гарантира високо ниво на защита на правата и свободите на всички общности, увери Османи. 

В интервю за "Косова Прес" и премиерът Албин Курти заяви, че се работи по отстраняването възможно най-бързо на всякакви проблеми с цел да се проведат нови избори на север. Той добави, че Косово е заинтересовано от пълна деескалация на напрежението в населения предимно със сърби регион. Напрежението там нарасна в края на май, когато етнически албански кметове встъпиха в длъжност след местни избори, бойкотирани от сърбите.

Руснаците остават най-големите инвеститори в Черна гора


Най-големите чуждестранни инвеститори в Черна гора за периода януари-май тази година са руски граждани, които са инвестирали 52,5 млн. евро, предаде черногорската агенция МИНА, позовавайки се на данни на Централната банка на Черна гора. Най-много средства руснаците са вложили в недвижими имоти – 28,9 млн. евро, и в компании и банки в Черна гора – 12,3 млн. евро. Това показва, че независимо от нарушените дипломатически отношения между Черна гора и Русия заради войната в Украйна и санкциите срещу Русия, голям брой руснаци идват в Черна гора заедно с капитали, които инвестират. Вторите по обем инвеститори са граждани и фирми от Сърбия, инвестирали 48 млн. евро, от които 26,1 млн. евро в покупка на недвижими имоти. На трето място са инвеститорите от Швейцария с 39 млн. евро, пише БТА.

Фестивалът Cosmopolis събира в Кавала музиканти от цял свят


В гръцкия град Кавала до 30 август за четвърта година се провежда фестивалът за световна музика Cosmopolis. Участниците в това издание са от Гърция, Турция, Мароко, Кабо Верде, Сенегал, България и Кипър. В сцена се превръщат различни точки под открито небе в Стария град на Кавала и околността, като главните от тях са площад "Мохамед Али" и Централният площад. Придвижвайки се от място на място, туристите могат да се насладят на старите здания, наситени с много история, да си купят от местното сладко от маслини или сувенири, които да им напомнят за престоя в гостоприемния град. 


Повечето събития са с вход свободен. Домакините са се постарали да създадат прекрасна атмосфера с музиканти с пъстра и зареждаща музика на високо ниво. Но и публиката не остава по-назад и показва, че наистина умее да се забавлява. На 23 август пред публиката в гръцкия град излиза българският виртуоз на кавала Теодосий Спасов с "Безклавишно трио" (No Keys Trio).

Съставила: Миглена Иванова

Снимки: АП/БТА, evropaelire.org, sputnikportal.rs, Facebook / Cosmopolis Festival, Facebook / Tabanka

Още от категорията

50 родопски чевермета очакват гостите на Фармфеста в Момчилград

В подножието на лесопарка на Момчилград в Родопите се провежда второто издание на Фармфест "Момчилград". Фермерският фестивал предлага на посетителите си вкусни родопски ястия, запознаване с местни животни и породи, демонстрации на занаяти и богата..

публикувано на 25.05.24 в 08:05

Президентът - на посещение в Унгария, открива Българския културно-образователен център

На 25 и 26 май президентът Румен Радев ще бъде на официално посещение в Унгария по покана на президента Тамаш Шуйок. По време на визитата двамата ще открият в Будапеща Българския културно-образователен център, изграден с подкрепата на българската и..

публикувано на 25.05.24 в 07:25

Очаква се слънце и кратки, следобедни превалявания над планините

В събота  минималните температури в страната ще са между 11 и 14°, в София 12°. Сутринта в равнините и котловините ще има мъгли. През деня ще е слънчево. След обяд над планините в Западна и Централна България ще се заоблачи и превали. Максималните..

публикувано на 24.05.24 в 19:50