Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ-СДС информира евролидери за репресия над сръбски гражданин с българско самосъзнание

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Евродепутатите от ГЕРБ-СДС са предупредили европейски лидери за наличието на потенциални черни списъци на книги в Сърбия, както и за възпрепятстването на сръбски гражданин с българско самосъзнание да внесе в страната книга на български поет, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Спряха българин от Босилеград на сръбската граница заради носени книги

На 9 август т.г. на граничен пункт „Рибарци“ от председателя на сдружение „Глас“ Александър Димитров е било поискано да върне в България трите екземпляра на книгата „Елегия за Краището. Съдбата на българите в Западните покрайнини“ на Едвин Сугарев, въпреки че не е имало забрана за внасянето й. По този повод от българска страна беше връчена вербална нота, с която се настоява официалните сръбски институции да дадат разяснения за инцидента.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

На 8 май македонците избират президент между Силяновска и Пендаровски С 40,08% срещу 19,92% от гласувалите в първия тур на президентските избори в Северна Македония кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска отива на втория тур на..

публикувано на 26.04.24 в 10:45

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34