Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Старо Железаре стана първото село в света с музей на уличното изкуство

19
Снимка: БТА

Преди дни, в малкото средногорско селце Старо Железаре отвори врати първият селски Музей на уличното изкуство в света. Експозицията включва цветни пана с оригинални снимки, направени по време на фестивалите Street Art в Старо Железаре от 2013 година досега.


Идеята е на българо-полско семейство художници, които от години рисуват по белите дувари в населеното място, заедно с техни ученици. Венци и Катаржина Пирянкови живеят в Познан. Там те имат школа по рисуване за кандидат-студенти, а летата си прекарват в Старо Железаре, където Венци притежава наследствен имот. С течение на времето, арт семейството е превърнало дома си в средногорското село в творчески лагер, където кани своите ученици.

Всяко лято, млади полски художници пристигат тук, за да творят и да материализират въображението си върху селските дувари. Благодарение на тях преди 10-на години Старо Железаре се появи на туристическата карта на България, а сега, покрай първия по рода си селски Музей на уличното изкуство, то е на път да придобие и световна известност.

Вижте още :

Катаржина Пирянкова
“Тази година решихме да направим музей за street art. Искахме това, което се е случвало през последните 10 години, да е концентрирано на едно място – много снимки от живота на селото, от нашите първи години тук и от всички акции, свързани с изкуство”, каза Катаржина Пирянкова пред БТА.

Художниците рисуват с акрилни бои и спрейове. По дуварите на Старо Железаре оживяват образи на известни персонажи – музиканти, актьори, учени, общественици, политици … Примерно в една творба се появяват кралица Елизабет II с баба Велика и Иван с Барак Обама. 

Тази година темата е "Известни и обичани пътешествия”. Гостите на Старо Железаре могат да видят най-новите творби, дело на девет полски художници, които са изобразили персонажи от приключенски филми. Минавайки по улиците в селото, от дуварите "надничат" Индиана Джоунс, Джак Спароу и Форест Гъмп, седнал на пейка с българска баба. 


Това за нас е социално ангажирано изкуство истински свързано с хората и адресирано към тях – твърди  Катаржина Пирянкова пред БТА. То по думите ѝ то носи усмивки, дава теми за размисъл за живота, какво е важно в него и какво ни прави щастливи.

Съставил: Венета Николова

Снимки: БТА


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37