Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наесен България може да изпрати БТР-и на Украйна

Олексий Резников и Тодор Тагарев
Снимка: БГНЕС

По време на съвместна пресконференция с украинския си колега Олексий Резников в Одеса, военният министър Тодор Тагарев потвърди ангажимента на България да оказва всестранна подкрепа на Украйна. Тагарев е заявил също, че още тази есен, страната ни може да започне предаването на бронирана бойна техника на Украйна, предаде БТА, като се позовава на агенция УНИАН. Става дума за около 100 БТР-а съветски образец, които се намират в складовете на българското министерство на вътрешните работи. За изпращането им трябва да бъде подписан договор между съответните ведомства на двете страни, а после споразумението да бъде ратифицирано от нашия парламент. 

От своя страна украинският военен министър е благодарил на България за оказаната помощ и е изразил тревога от действията на Русия в Черно море. В рамките на посещението си в Одеса министърът на отбраната Тодор Тагарев е провел разговори с представителите на българската диаспора, съобщи още БТА.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Форум в София представя новите хоризонти на технологиите

В София Тех Парк, сграда "Джон Атанасов", днес ще се проведе поредното издание на Robotics Strategy Forum под надслов "Новите хоризонти на технологиите". Изложители на форума са над 30 компании, образователни и научни институции, които разработват..

публикувано на 26.09.24 в 06:05

България се включва в Европейския ден на езиците

По инициатива на Съвета на Европа всяка година на 26 септември се чества Европейският ден на езиците. Инициативата, подкрепена от Европейската комисия и Съвета на Европа, има за цел да насърчи културното многообразие и да стимулира изучаването на..

публикувано на 26.09.24 в 05:10

Летни температури и в четвъртък

В четвъртък, 26 септември, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб вятър от изток, в Източна България до умерен от югоизток. Максималните температури ще бъдат между 26° и 31°, в София – около 27°. В планините ще бъде предимно слънчево,..

публикувано на 25.09.24 в 19:45