Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна води разговори с Турция и Румъния за сигурността в Черно море, кани и България

| обновено на 22.08.23 в 15:15
Снимка: БГНЕС

В Атина в рамките на среща за Западните Балкани премиерът Николай Денков разговаря с президента на Украйна Володимир Зеленски. Украинският държавен глава за пореден път благодари на премиера Денков за помощта, предоставена от България на Украйна. Денков припомни, че вече има решение на българското правителство за изпращане в Украйна на сто бронетранспортьора от Министерството на вътрешните работи. За приключване на процедурата се очаква ратификация от парламента. Украинският президент постави въпроса за съгласувани усилия на черноморските държави членки на НАТО за осигуряване на сигурността в Черно море. Украйна вече води разговори на тази тема с Турция и Румъния и отправи покана към България да се включи в тях.

Зеленски също така потвърди интереса на Украйна към закупуване на двата български реактора от нереализираната втора АЕЦ „Белене“ и оборудването към тях. В момента Министерството на енергетиката прави оценка на активите, обясни премиерът. Оборудването е произведено от руския концерн "Росатом".
На срещата в Атина беше заявено, че ЕС, Гърция, държавите от Западните Балкани, България, Румъния и Молдова  подкрепят постигането на устойчив мир в Украйна на базата на мирния план на украинския президент Володимир Зеленски. Освен лидерите на изброените държави, в събитието се включиха също председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, Урсула фон дер Лайен и Володимир Зеленски.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

Еди Рама търси място в Атина за среща с албанската диаспора Всички партии в Гърция заявиха, че е нежелателно посещението на албанския премиер Еди Рама в Атина. На 12 май гостът иска да се срещне с албанската диаспора, предава..

публикувано на 10.05.24 в 10:35

Започна предизборната кампания за вота "2 в 1" на 9 юни

От 00:00 часа на 10 май България е в 30-дневна предизборна кампания. Това е шестата агитационна кампания за национален парламент в рамките на 3 години и половина. Особеното обаче е, че сега за доверието на избирателите ще се борят както кандидати за..

публикувано на 10.05.24 в 01:30

България и Азербайджан подписаха декларация за стратегическо партньорство

Декларация за стратегическо партньорство между България и Азербайджан подписаха президентите Румен Радев и Илхам Алиев.Българският държавен глава е на официално посещение в Баку. В последните 2 години Радев и Алиев се срещат за четвърти път.  Двете..

публикувано на 08.05.24 в 16:30