Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Банките ще предлагат безплатни услуги по платежни сметки за основни операции

Снимка: БГНЕС

От 1 септември 2023 г. физическите лица ще могат да си откриват платежна сметка за основни операции, като тази сметка ще се обслужва безплатно, когато по нея постъпват и се съхраняват средства от трудови възнаграждения, пенсии, помощи и обезщетения за социално осигуряване и социално подпомагане, стипендии за ученици, студенти и докторанти, съобщи Министерството на финансите. Тази възможност беше осигурена за гражданите с промени в Закона за платежните услуги и платежните системи, гласувани с приемането на Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 г. 

Условие за използването на платежна сметка за основни операции е лицето да няма открита друга платежна сметка в банка, чрез която да може да използва посочените платежни услуги. Всеки гражданин ще има право само на една платежна сметка за основни операции. Чрез сметката за основни операции могат да се извършват услуги като внасяне на средства по сметката, теглене на пари в брой от гише или банкомат, както и други платежни операции на територията на страната в левове. Гражданите ще могат да теглят посочените средства от сметката за основни операции безплатно само на банкомати на обслужващата банка.

Още от категорията

Ръст на заетите в IT сектора у нас, браншът привлича специалисти и от чужбина

Софтуерният бранш е най-солидарният и социално отговорен бизнес в България. Той внася данъци и осигуровки, които са три пъти над средното за страната, движи потреблението в икономиката, основен инвеститор е в промяната на качеството на работната..

публикувано на 04.12.23 в 13:00
Николай Денков

Николай Денков не очаква проблеми при гласуването на държавния бюджет

Очаквам държавният бюджет да бъде приет навреме, да бъде балансиран и такъв, какъвто е подготвен, заяви пред журналисти премиерът Николай Денков след церемонията по първа копка за изграждането на автомагистрала “Русе – Велико Търново” край град Бяла...

публикувано на 03.12.23 в 14:34
Кирил Вътев

Няма да продаваме държавни земи

Земеделският министър Кирил Вътев потвърди пред БНР, че земи от Държавния поземлен фонд няма да се продават. Заради появилата се информация за подобно намерение, президентът Румен Радев се закани да наложи вето върху бюджет 2024, а финансовият министър..

публикувано на 03.12.23 в 12:11