Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Огнен ад сполетя Гърция

Множество пожари бушуват на територията на Гърция през последните дни, а праховите частици във въздуха надвишиха 10 пъти нормата. Атина също се оказа под черно от пепел небе. Пожарите унищожиха десетки хиляди хектара гори. В Националния парк "Дадия" в близост до турската граница бяха открити над 20 изгорели тела, според полицията - на нелегални мигранти, които са се криели. Иначе властите организираха евакуацията от опасните зони на местни жители, туристи, мигранти и обитатели на социални домове. В потушаването на пожарите участват и чуждестранни екипи, включително 36 много добре подготвени огнеборци от България. "Целият ни живот изчезна. Вижте, всичко гори", сподели пред БНТ жител на атинското предградие Фили, където изгоряха къщи, магазини, фабрика. "В момента, в който тръгнеш нанякъде, системата за известяване ти изпраща информация за посоката, накъдето трябва да тръгнеш, къде са затворени пътищата", разказа за организацията, осигурена от местните власти, наш сънародник в Северна Гърция. Към момента ситуацията леко се подобрява след неочаквано завалял силен дъжд. Полицията е задържала няколко души за опит за умишлени палежи, предаде от Гърция кореспондентката на БНР Катя Пеева.

Хакан Фидан: Очакваме ЕС да промени отношението си към Турция

Турция планира през септември да обсъди с представители на ЕС обновяване на пътната карта на отношенията ѝ с блока. "Очакваме от ЕС да се промени отношението към Турция. Знаем, че досега не е правена рационална оценка, а процесът беше политизиран". Това каза външният министър на Турция Хакан Фидан в отговор на въпрос на БТА по време на съвместна пресконференция с вицепремиера и външен министър на България Мария Габриел, която беше на посещение в Анкара. По думите на Фидан, членството на Турция ще засили позицията на ЕС като глобален фактор, но страните членки на ЕС не разглеждат въпроса по този начин. На срещата на върха на НАТО на 11-12 юли във Вилнюс Турция се съгласи да вдигне ветото за членството на Швеция в НАТО, ако бъде отворен пътят на Турция за членство в ЕС.

Турция получи статут на страна-кандидатка за членство в ЕС през 1999 г, но от 2018 г. преговорите за присъединяване са в застой заради опасенията на ЕС по повод нарушения на правата на човека и зачитането на върховенството на закона в страната.

Очаква се газовата връзка Сърбия-България да е готова през октомври

Сръбският енергиен министър Дубравка Джедович провери изграждането на междусистемната газова връзка Сърбия-България. Тя очаква газопроводът да бъде завършен този октомври, съобщи Сръбското радио и телевизия. Според Джедович 100% от тръбите за изграждането на газопровода са доставени, 70% са поставени, изградени са и 45% от наземните обекти. Чрез вече изградения газопровод между България и Гърция е възможно свързването с източници на газ, стигащи до Гърция, предимно от Азербайджан и Каспийския регион и терминали за втечнен природен газ. "С този газопровод Сърбия получава по-голяма енергийна сигурност и също така ще играе ролята на транзитна страна за региона, както в случая с газопровода "Балкански поток", посочи Джедович.

Изграждането на интерконектора струва около 90 млн. евро. От тях 49,6 млн. евро са безвъзмездни средства от ЕС, 25 млн. евро са изгодни заеми от Европейската инвестиционна банка, останалото е сръбско съфинансиране.

Кампанията Montenegro365 за Черна гора като зелена дестинация

Приходите на Националните паркове на Черна гора за първи път надхвърлиха 2 милиона евро до 20 август т.г., а посетителите са с 80 000 повече, отколкото през рекордната предпандемична 2019 г., съобщи Радиото и телевизията на Черна гора, позовавайки се на пост на премиера Дритан Абазович в twitter. До момента през 2023 г. черногорските паркове са били посетени от общо 459 500 души. "Каква победа за зелена Черна гора. Поздравления за ръководството на Националните паркове и за всички популяризатори на естествената красота на нашата страна, които имат неизмерим принос за този отличен резултат", написа Абазович. Той допълни, че страната ще продължи да развива кампанията Montenegro365, брандирайки Черна гора като зелена дестинация.

Съставила: Миглена Иванова

Снимки: БГНЕС, rts.rs, mfa.bg, Twitter/DritanAbazovic

Още от категорията

“Медиана”: ГЕРБ води с 12% пред “Възраждане”, трето е ДПС

Три седмици преди изборите за национален и за европейски парламент ГЕРБ води с 27,5% пред “Възраждане” с 15,7% и ДПС с 14,2%, според социологическо изследване на агенция “Медиана”. Проучването е проведено между 12 и 18 май 2024 г. с 978 души чрез пряко..

публикувано на 19.05.24 в 09:46
Хилари Клинтън

Българските жени са по-добре представени в НС и корпоративния сектор от много страни по света

България изпреварва много от държавите по света по представителство на жените в парламента, както и на високи позиции в корпоративния сектор, заяви бившият американски секретар Хилари Клинтън на специална среща на Clinton Global Initiative в София...

публикувано на 19.05.24 в 09:06
Румен Радев

Румен Радев: На тези и на следващите избори ще избираме между войната и мира

Неприемливо е продължаването на войната в Украйна и невъзможната победа над Русия да се представят като единствено възможен изход, заяви пред журналисти в Ямбол президентът Румен Радев. По думите му, всеки ден от войната е пагубен и той се отразява..

публикувано на 18.05.24 в 14:09