Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и още четири държави искат удължаване на забраната за внос на украински продукти

Снимка: mzh.government.bg

България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия искат удължаване срока на забраната за внос на украински продукти до края на годината. Петте държави настояват за гъвкавост на списъка на забранените продукти за внос. Фокусът на България е върху три конкретни продукта – слънчоглед, нерафинирано олио и сухо мляко. Това стана ясно на проведена днес онлайн среща с министрите на земеделието на 5-те държави членки, в която участва министърът на земеделието Кирил Вътев.

България се присъединява и към искането на Полша, Румъния, Словакия и Унгария за европейска помощ за инфраструктурата заради транзитния транспорт на украинско зърно. „България се нуждае от сериозна подкрепа за инфраструктурата, тъй като тя не може да поеме тежкия трафик по  създадените коридори за транзит на украинско зърно“, подчерта Вътев. Той уточни, че заедно с Министерство на транспорта и съобщенията и Министерство на регионалното развитие и благоустройството ще се работи по анализ на нуждите от инвестиции в транспортната инфраструктура, свързана с транзита на украинско зърно през България.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България е трета в ЕС по ръст на строителството

На годишна основа строителният сектор в България е нараснал с 3,7% през март, а през февруари обемът му се увеличи с 4,2%. Страната ни се нарежда на трето място сред страните от ЕС с най-голям годишен ръст на строителството през март 2024 г.,..

публикувано на 21.05.24 в 17:02

БНБ затяга контрола върху отпускането на ипотечни кредити

Управителният съвет на Българската народна банка (БНБ) разпореди на банките в страната да прилагат минимален набор от 6 показателя за наблюдение на кредитните стандарти при отпускане и предоговаряне на кредити , обезпечени с жилищни недвижими..

публикувано на 21.05.24 в 08:46

Съвет за икономически анализи: Нужни са специфични регионални политики

Нужни са регионални политики за справяне с дисбалансите в нивата на заетост и икономическа активност в различните области на България, отчитащи спецификите на конкретните региони. Това е препоръката, на базата на изследване на Съвета за икономически анализи..

публикувано на 20.05.24 в 14:53