Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е спирка по маршрута на най-голямата гребна туристическа регата по Дунав

Иво Пиперков, участник в регатата: Реката е прекрасна, тя носи истинско спокойствие и те зарежда с енергия!

10
Снимка: БТА

Хората от градовете по поречието на река Дунав са свикнали да посрещат през лятото участниците в един от най-старите гребни туристически походи в света. Става въпрос за Tour International Danubien (Международна туристическа регата по Дунава), която се провежда от 1956 г. в рамките на два месеца и половина, а маршрутът на гребните лодки е общо 2516 километра.


България е спирка по трасето още от самото началото на регатата. В Силистра и Видин дори има традиция участниците да се посрещат със специална музикално-танцова програма. Това е и основната цел на основателите на международното речно пътуване – да се насърчава общуването между хората, да има културен обмен и да се подкрепи солидарността между любителите на водните спортове. Така Дунав се превръща в реката, която скрепява приятелството и мира между хората, особено в дунавските държави.

Походът тази година започна в последния уикенд на юни в Инголщад, Германия, където е възникнала и идеята. Продължава през страните съорганизатори Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия, Сърбия, България и Румъния. Повечето участници в тазгодишното 66-о издание на регатата преминаха през българското трасе в последната десетдневка на август. От съображения за сигурност обаче, финалната точка за Tour International Danubien не е както обикновено в Румъния, където голямата европейска река се влива в Черно море, а завършва у нас – в Силистра.


Любопитен факт е, че в похода участват хора от всички възрасти и с най-различни професии. Всеки се включва според индивидуалните си възможности и сам избира дължината на трасето и местата за почивка, през които да премине. Единственото изискване е да се чувства физически здрав и да се съобразява с инструкциите за безопасност, които дават организаторите.

Тази година един от нашите представители в Международната регата беше  Иво Пиперков, главен асистент и преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски", но и страстен любител на водните спортове. Казва, че с участието си в гребния поход е успял да сбъдне стара своя младежка мечта:

Иво Пиперков
"Отделните етапи са с различна дължина на отсечката – между Ново село и Видин, където аз започнах, отсечката е 32 км, но да кажем от Видин до Лом е с по-голяма дължина – 42 км. Следващият етап е до Козлодуй и е 46 км – обяснява сънародникът ни. – Ако нещо му попречи по време на самото пътуване, човек може да се откаже, но дори и включването само в отделен участък на регатата пак е интересно и изпълнено с приятни моменти, защото тук срещаш различни хора и всеки ти дава ценна и интересна информация – това е нещо като среща между стари приятели. Също вечерите около Дунава са много интересни. Има хора, които са участвали още в първите издания на регатата и разказват прекрасни спомени. На българска територия бивакуването е на тринайсет места, като най-добре устроените са тези в дунавските общини Видин и Силистра.


В рамките на своето пътуване човек може да си подготви собствена програма, да си предвиди къде евентуално да почине, определени са места за това, където се събират повечето от лодките. Има и непредвидени обстоятелства – например, една такава предвидена от моя екип почивка не можа да се осъществи, защото в това време нивото на реката се вдигна и това ни изненада. Оказа се, че водата е много висока и няма къде да се спре лодката. Сред приятните изненади за всички участници беше посрещането ни в град Видин. Там беше организирана обиколка с екскурзовод на забележителностите в града, а вечерта всички бяха поканени на концерт с участието на Врачанската, Видинската и Плевенската филхармонии, това наистина силно ни впечатли, особено гостите от чужбина. В град Лом, където имаше също спирка на участниците от регатата, дойде група за народни танци, която показа български автентичен фолклор и това също ще бъде запомнено от пътешествениците по Дунава."


Гребният поход от запад на изток по течението на река Дунав е с претенциите да бъде с най-голяма продължителност в света. Това е истинско събитие за цяла Европа и за всички, които живеят около Дунав – споделя още Иво Пиперков. По негови впечатления в някои от дните е имало не по-малко от 150 участници – чужденци и българи, които са се присъединявали към гребния поход от българските брегове. Всеки може да се включи откъдето поиска, стига да разполага с гребна лодка – казва още нашият представител и добавя, че неговото пътуване е продължило 32 км, между Ново село и Видин:


"Винаги съм обичал водните спортове, занимавал съм се с гребане, с ветроходство, но пътуването по Дунав има своите характерни особености, които човек ако не изпита сам, няма как да бъдат описани. Реката е прекрасна, тя носи истинско спокойствие и те зарежда с енергия, но същевременно може да те изненада. Например жаркото лятно слънце, поривът на вятъра на моменти, а може да те изненадат дори и обикновени вълни, които да те разлюлеят при срещата с някой от корабите по Дунава. Това е емоция, която наистина си заслужава да се опита."

Снимки: Иво Пиперков, БТА, Община Лом, Община Видин



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Над ждрела, поля и реки – къде са най-красивите панорамни площадки в България?

Можете ли да опознаете България от птичи поглед, без помощта на дрон или на летателен апарат ? Отговорът е да, панорамните площадки са именно за това. Те са изградени високо в небето и разкриват спиращи дъха гледки към ждрела, заснежени върхове,..

публикувано на 24.04.24 в 13:15

Над 190 000 туристи са посетили Банско през зимния сезон

От началото на декември 2023г. до 15 април 2024г. пиринският курорт Банско е посетен от над 190 000 туристи от страната, от съседни балкански държави, от Европа и САЩ. Нощувките през сезона са над 656 000. Българските туристи са 163 250 с над 101..

публикувано на 17.04.24 в 13:15

София Ленд приютява 7-ото издание на Camping and Caravaning Expo 2024

Най-голямото специализирано изложение за къмпинг туризъм, водни спортове и свободно време на открито се завръща за седми пореден път и то на нова локация - София Ленд . За да приюти събитието, бившият столичен лунапарк отваря врати за първи път, след..

публикувано на 12.04.24 в 05:50