Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е спирка по маршрута на най-голямата гребна туристическа регата по Дунав

Иво Пиперков, участник в регатата: Реката е прекрасна, тя носи истинско спокойствие и те зарежда с енергия!

10
Снимка: БТА

Хората от градовете по поречието на река Дунав са свикнали да посрещат през лятото участниците в един от най-старите гребни туристически походи в света. Става въпрос за Tour International Danubien (Международна туристическа регата по Дунава), която се провежда от 1956 г. в рамките на два месеца и половина, а маршрутът на гребните лодки е общо 2516 километра.


България е спирка по трасето още от самото началото на регатата. В Силистра и Видин дори има традиция участниците да се посрещат със специална музикално-танцова програма. Това е и основната цел на основателите на международното речно пътуване – да се насърчава общуването между хората, да има културен обмен и да се подкрепи солидарността между любителите на водните спортове. Така Дунав се превръща в реката, която скрепява приятелството и мира между хората, особено в дунавските държави.

Походът тази година започна в последния уикенд на юни в Инголщад, Германия, където е възникнала и идеята. Продължава през страните съорганизатори Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия, Сърбия, България и Румъния. Повечето участници в тазгодишното 66-о издание на регатата преминаха през българското трасе в последната десетдневка на август. От съображения за сигурност обаче, финалната точка за Tour International Danubien не е както обикновено в Румъния, където голямата европейска река се влива в Черно море, а завършва у нас – в Силистра.


Любопитен факт е, че в похода участват хора от всички възрасти и с най-различни професии. Всеки се включва според индивидуалните си възможности и сам избира дължината на трасето и местата за почивка, през които да премине. Единственото изискване е да се чувства физически здрав и да се съобразява с инструкциите за безопасност, които дават организаторите.

Тази година един от нашите представители в Международната регата беше  Иво Пиперков, главен асистент и преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски", но и страстен любител на водните спортове. Казва, че с участието си в гребния поход е успял да сбъдне стара своя младежка мечта:

Иво Пиперков
"Отделните етапи са с различна дължина на отсечката – между Ново село и Видин, където аз започнах, отсечката е 32 км, но да кажем от Видин до Лом е с по-голяма дължина – 42 км. Следващият етап е до Козлодуй и е 46 км – обяснява сънародникът ни. – Ако нещо му попречи по време на самото пътуване, човек може да се откаже, но дори и включването само в отделен участък на регатата пак е интересно и изпълнено с приятни моменти, защото тук срещаш различни хора и всеки ти дава ценна и интересна информация – това е нещо като среща между стари приятели. Също вечерите около Дунава са много интересни. Има хора, които са участвали още в първите издания на регатата и разказват прекрасни спомени. На българска територия бивакуването е на тринайсет места, като най-добре устроените са тези в дунавските общини Видин и Силистра.


В рамките на своето пътуване човек може да си подготви собствена програма, да си предвиди къде евентуално да почине, определени са места за това, където се събират повечето от лодките. Има и непредвидени обстоятелства – например, една такава предвидена от моя екип почивка не можа да се осъществи, защото в това време нивото на реката се вдигна и това ни изненада. Оказа се, че водата е много висока и няма къде да се спре лодката. Сред приятните изненади за всички участници беше посрещането ни в град Видин. Там беше организирана обиколка с екскурзовод на забележителностите в града, а вечерта всички бяха поканени на концерт с участието на Врачанската, Видинската и Плевенската филхармонии, това наистина силно ни впечатли, особено гостите от чужбина. В град Лом, където имаше също спирка на участниците от регатата, дойде група за народни танци, която показа български автентичен фолклор и това също ще бъде запомнено от пътешествениците по Дунава."


Гребният поход от запад на изток по течението на река Дунав е с претенциите да бъде с най-голяма продължителност в света. Това е истинско събитие за цяла Европа и за всички, които живеят около Дунав – споделя още Иво Пиперков. По негови впечатления в някои от дните е имало не по-малко от 150 участници – чужденци и българи, които са се присъединявали към гребния поход от българските брегове. Всеки може да се включи откъдето поиска, стига да разполага с гребна лодка – казва още нашият представител и добавя, че неговото пътуване е продължило 32 км, между Ново село и Видин:


"Винаги съм обичал водните спортове, занимавал съм се с гребане, с ветроходство, но пътуването по Дунав има своите характерни особености, които човек ако не изпита сам, няма как да бъдат описани. Реката е прекрасна, тя носи истинско спокойствие и те зарежда с енергия, но същевременно може да те изненада. Например жаркото лятно слънце, поривът на вятъра на моменти, а може да те изненадат дори и обикновени вълни, които да те разлюлеят при срещата с някой от корабите по Дунава. Това е емоция, която наистина си заслужава да се опита."

Снимки: Иво Пиперков, БТА, Община Лом, Община Видин



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Експонати в сбирката на местното читалище

За добруджанското село Гарван, старата мелница и кои са гребенците

Първото нещо, което прави впечатление в село Гарван са красивите и много добре поддържани къщи в типичния местен добруджански стил. Селото се намира в сърцето на "Житницата на България" недалеч от град Силистра и наброява не повече от 300..

публикувано на 11.04.24 в 10:50
Снимка: Youtube / World Buzz Channel

Японска телевизия популяризира България като туристическа дестинция

Японската телевизия Fuji TV засне епизоди, с които представя България пред японското общество. Снимачният процес е осъществен в сътрудничество с българското посолство в Токио, съобщиха от дипломатическото ни представителство...

публикувано на 09.04.24 в 11:26

Google актуализира функцията си за навигация с нови снимки от нашата страна

Колите на Google Street View отново ще прекосят България тази година. През следващите месеци те ще посетят над 25 града, сред които Смолян, Златоград, Исперих, Кърджали и Перник. Целта, освен да се актуализират изображенията на градовете и пътищата,..

публикувано на 06.04.24 в 09:10