Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Август си отива с валежи и гръмотевици

Снимка: БТА

През нощта , главно над Западна, а по-късно и над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици.

В сряда, 30 август, сутринта в западните райони, а около и след обяд и в Северна България, има силна вероятност за изолирани интензивни явления, както и условия за градушки. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг. Там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

По Черноморието преди обяд ще има ниска облачност или мъгла. Около и след обяд на отделни места ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще превали и прегърми. Вятърът ще остане слаб до умерен. Максималните температури на въздуха ще са в интервал 27°- 29°. Температурата на морската вода е 26°- 27°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

Над планините, на много места  ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, а около и след обяд, главно в Стара планина, ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевични бури, в отделни райони - временно интензивни. Над планинските масиви от Южна България през деня ще е почти без валежи, предимно слънчево. Вятърът ще е умерен, временно силен. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 23°, на 2000 метра - около 16°.

В най-крайните западни райони на Балканите, преди обяд ще има краткотрайни валежи от дъжд, в отделни райони с гръмотевици, но до вечерта валежи ще има и в централните части на Европа.

В Западна и Централна Европа, както и в много райони на Средиземноморието температурите се очертават по-ниски от климатичните норми. По-топло от обичайното ще бъде в югоизточните райони на континента, както и в Украйна, Беларус, Източна Полша и прибалтийските страни.

В Мадрид ще бъде слънчево и ясно при 28°, в Париж се очаква променлива облачност и 20°. Лондон ще бъде 20°, мрачно и хладно. В Берлин също ще е облачно с 20° максимална температура на въздуха. В Москва се чаква леко затопляне и 22°. В Рим – 25°, слънце, облаци и дъжд с гръмотевици, а в Лисабон -26°. В Букурещ 33° и променлива облачност, в Белград също, но по-хладно 24 °. В Атина и Истанбул ще бъде слънчево и ясно с температури 31 - 33 °.

В Азия температурите варират  от 41° в Дубай и 37° в Кувейт, през 29° в Тел Авив, Карачи и Токио, 28° - в Ханой и Банкок до 19° в Улан Батор, и 17° в Камчатка.

В Африка температурите също са в широки граници от 38° в Хартум, 34° в Кайро и 30° в Тунис, през поносимите 29° в Маракеш и Дакар, 24° в Казабланка и 23° в Кейптаун до 19° в Адис Абеба.

В Северна Америка се очаква леко захлаждане. Във Ванкувърще е 19°, а в Отава 19 °. В Чикаго 20°, в Ню Йорк 24°. Без промяна остава времето в Маями - 32° и Мексико сити 22 °,

В Южна Америка има леко затопляне – В Буенос Айрес ще е 21°, в Рио де Жанейро 23°, в Сантяго де Чиле 17°, в Лима 22°, а в Стенли 7°.

В Австралия времето ще бъде приятно топло с 22° в Сидни.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ден на очарованието на растенията в Биологическия факултет на СУ 

Международен Ден на очарованието на растенията ще се проведе днес в изложбената зала на Биологическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”.  Студенти, преподаватели и изследователи под формата на разговори и демонстрации ще..

публикувано на 17.05.24 в 08:05

В петък и събота над страната ще се затопля, спират и валежите

В петък  минималните температури в страната ще са между 6° и 11°, в София 8°. Сутринта над Западна България ще има мъгли. През деня дъждовете ще са на малко места, а след обяд облачността ще се разкъсва до слънчево. Максималните температури ще са от 17°..

публикувано на 16.05.24 в 19:05

България днес - 16 май 2024 г.

В "България днес" на 16 май продължаваме разговора за висшето образование на френски език в България. Вече над 30 години Техническият университет и Химикотехнологичният и металургичен университет в София предлагат обучение на френски език и..

публикувано на 16.05.24 в 19:00