Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цанко Цанков преплува над 36 км в студените води на Тихия океан

Снимка: Фейсбук

Сънародникът ни Цанко Цанков стана световен шампион в тежкото и трудно състезание в Тихия океан, продължило 10 часа, 33 минути и 29 секунди. Той е и първият българин, успешно преплувал 36 километра от остров Санта Каталина до Лос Анджелис, съобщи във Фейсбук журналистът Ники Илиев от щаба на плувеца ни в Калифорния. Стартът на плуването е даден в 23:38 часа ( местно време), като Цанков е успял да преодолее огромни вълни през нощта, при температура на водата 15-18 градуса. Още в първия час е получил хипотермия и няколко кризи, но не се е отказал и дал всичко от себе си. "Без спиране от старта до финала. Температурата на тялото му при излизане беше 30.9 градуса по Целзий !!!", съобщава Илиев, публикувайки първи снимки след старта.


Състезанието в календара на Световната федерация WOWSA е сред седемте най-трудни маратона в открити води и датира от 127 години. 

Световният рекорд за преплуването на протока Каталина е поставен през 2018 година, когато американецът Ханк Вайс успява да преодолее разстоянието за 7 часа, 55 минути 16 секунди.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева и топла неделя, но с превалявания

В неделя ще бъде предимно слънчево, но следобед и вечерта на места главно в планинските и източните райони ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Градушки се очакват в планинските райони на Западна и Централна България. Вятърът временно ще се..

публикувано на 01.06.24 в 18:30
Петър Стоянов (вляво)

Ще бъде непростим грях, ако не внедрим в общобългарската памет спомена за “Белене”

“ В България има още много други лагери и затвори, “Белене” обаче се превърна в синоним на комунистическата репресия и комунистическата жестокост, която в много голяма степен беше безсмислена .” С тези думи президентът Петър Стоянов (1997-2002 г.) се..

публикувано на 01.06.24 в 16:37
Калин Стоянов

Най-много опити за купуване на гласове има в София и Бургас

Сто осемдесет и шест сигнала за купуване на гласове са постъпили до днес в МВР, съобщи служебният вътрешен министър Калин Стоянов. От образуваните 74 досъдебни производства става ясно, че най-много опити за изборни злоупотреби са регистрирани в..

публикувано на 01.06.24 в 15:44