Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

150 колоездачи от цял свят се включват в 10-ото издание на "Дунав Ултра"

6
Снимка: „Дунав Ултра“

Стартът на 10-ото юбилейно издание на велопохода „Дунав Ултра“, наложил се като водещо спортно-туристическо събитие в България, ще бъде даден на 5 септември от крайдунавския град Видин. В инициативата ще се включат над 150 колоездачи от цял свят с различна степен на подготовка, като най-възрастният участник ще бъде 80-годишната проф. Антоанета Момчилова от Русенския университет.

Първи на старта ще се наредят най-опитните. Те ще се опитат да изминат дистанцията на цялото трасе от 700 км. за по-малко от 48 часа. А иначе всички, които в рамките до 10 дни успешно достигнат до Дуранкулак, където е крайната точка на маршрута,  ще се сдобият със специален сертификат, научаваме от Борис Бегъмов, създател на проекта „Дунав Ултра“.

Идеята на велопохода е да популяризира природните, историческите и културните богатства по българското поречие на Дунав – един от най-бедните и изоставащи региони в тази част на Европа. И още:

„Тази година участници от 7 държави се включват в масовото изминаване на маршрута, което се превръща в най-популярната инициатива за Северна България, свързана с многодневно спортно туристическо събитие. Това е така, защото самият маршрут пресича България от Изток на Запад, т.е. цялата ни Северна граница, и преминава през 12 общини и 110 населени места. Именна каузата за популяризиране на тези места го прави толкова значимо събитие за региона на Дунав и Добруджа, включително на Черно море, където маршрутът завършва.А в различните населени места общините партньори на инициативата ще изграждат пунктове, където ще посрещат колоездачите. Те, от своя страна, ще споделят снимки от съответните места в социалните мрежи“ – обясни за Радио България Борис Бегъмов.


Инициативата вече си има и собствено мобилно приложение с информация за забележителности, логистика и с близо 300 препоръчани партньори. Така, всеки сам може да организира преминаването си в този интересен регион.

Все повече се налага нашето мобилно приложение „Дунав Ултра“ – казва Борис Бегъмов. – Самата „механика“ на преминаването на маршрута е обвързана с приложението, към което колоездачите могат да добавят снимки от местата, които са посетили. И когато преминат целия маршрут, те могат да заявят и да получат своя сертификат.“

Организаторите очакват тазгодишното издание на „Дунав Ултра“, заедно с придружаващата го кампания за популяризиране на региона, да донесе над 250 хил. лв. приходи на местните общности.

„Тази година ние представихме велоприключението „Дунав Ултра“ на Европейската федерация по колоездене и нашата инициатива попадна сред специалната селекция на проекти, които ще бъдат представени по време на предстоящата годишна конференция на ЕвроВело (EuroVelo & Cycling Tourism Conference) в град Измир, Турция. Това е най-големият форум за велосипеден туризъм в Европа. „Дунав Ултра“ е сред избраните проекти за успешни практики в сферата на велосипедния туризъм и популяризиране на по-слабо познати дестинации“, поясни в заключение Борис Бегъмов.


Вижте още:

Снимки: „Дунав Ултра“



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Обсъждат кандидатурата на България за домакин на Зимна младежка олимпиада

България разполага с голям потенциал и отлични природни условия за организирането и провеждането на Зимни младежки олимпийски игри. За успешната й кандидатура са необходими последователни и обединени усилия на изпълнителната власт, на спортните..

публикувано на 23.04.24 в 11:42
Българският ансамбъл жени

Три медала за гимнастичките ни на финалите на Световната купа в Баку

Българските състезателки завоюваха общо три медала на финалите на Световната купа по художествена гимнастика в Баку. Вчера Елвира Краснобаева спечели още един – сребърен, в многобоя. Елвира Краснобаева завоюва сребърен медал в многобоя на Световната..

публикувано на 21.04.24 в 16:47
Нургюл Салимова

Реми за Нургюл Салимова в предпоследния кръг на Турнира на претендентките

Нургюл Салимова завърши реми с рускинята Катерина Лагно в предпоследния кръг на Турнира на претендентките за световната титла по шахмат в Торонто.  В тринайсетата си партия българката с белите фигури успя да се измъкне от много трудна позиция и..

публикувано на 21.04.24 в 10:40