Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Фестивалът "Кулинарното наследство на Тракия" се провежда в Ивайловград

Снимка: БГНЕС

В местността "Дупката" в Ивайловград, област Хасково, на 1 и 2 септември ще се проведе 10-то юбилейно издание на фестивала "Кулинарното наследство на Тракия".

По време на събитието ще има демонстрации на храни и занаяти - лютеница с куртовска капия, направа на сапун, крафт бира, студено пресоване на ядкови масла, изработка на бонбони от автентичен продукт, бърканица, трахана, зелник под връшник, баници, баклави, тутманици, клинове, билки и вино и ракия от местни производители.

Гости от Франция, Гърция и Турция ще представят традиционни за техните държави ястия.
Откриването е днес от 19.00 часа, а основната програма е на 2 септември от 12.00 ч.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Слези, Джермане, да вечеряш!" – изгубената магия на Бъдни вечер

Бъдни вечер, наричана някога и Бъдник, Малка Коледа или Неядка, била възприемана като част от тъмен, страшен период, зареден с мощен потенциал за влияние върху цялата следваща година. Затова нощта срещу Коледа е свързвана с предсказания, молитви и..

публикувано на 24.12.24 в 05:45

Дар за дар – обредни хлябове и нечетни ястия на Бъдни вечер

В наши дни, както и в миналото, от ранната утрин на Бъдни вечер цари суетня в домакинствата покрай подготовката за най-важната вечеря в годината. Вечерята в очакване на Рождество е постна, но също така трябва да е богата и изобилна,а ястията – да са..

публикувано на 23.12.24 в 15:15

Националният етнографски музей с... разкази по Коледа

Как обичаите в старата българската обредност придобиват нови форми с времето под неизбежното въздействие на историческите промени, модата и политическите решения?   Отговор на въпроса търси новата експозиция "Готови ли сте за…  разкази по Коледа“, с..

публикувано на 21.12.24 в 19:58