Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Есенната сесия на НС започва с очаквания за качествена законодателна дейност, но и за оставка на кабинета

Снимка: БТНЕС

Преди началото на есенната сесия на Народното събрание премиерът Николай Денков заяви, че най-важната задача пред депутатите е подготовката на държавния бюджет за 2024г, тъй като всички политики за догодина зависят от това. Министър-председателят открои като приоритетни законите за Шенген и Еврозоната. “Приемаме ги, за да си оправим живота в България, надявам се това да стане бързо и качествено”, коментира той. 

Този нов сезон трябва да променяме Конституцията, да приемаме КПКОНПИ, трябва да пуснем Плана за възстановяване, трябва да напреднем достатъчно по Шенген и еврозоната, и да приключим с тези теми. Смисълът да направим правителство беше само този”, каза на влизане в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. 

Депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков също открои като приоритет законопроектите, свързани с Плана за въстановяване и устойчивост и антикорупционното законодателство, изтъквайки, че страната ни изостава с усвояването на средствата по плана. “Борбата с корупцията е важен фактор за приемането ни в Шенгенското пространство”, добави той. 

Според Рамадан Аталай от ДПС новата парламентарна сесия ще бъде ползотворна, още повече че по-стабилно парламентарно мнозинство, по думите му, не е имало. 

Единственото нещо, което се прави, след като правителството се сформира, са скандали за назначения, за кадрови решения и няма нито едно предложение по проблемите на гражданите, а именно сигурността, доходите, инфлацията”, заяви Георги Свиленски от БСП. 

Основният приоритет пред “Има такъв народ” е да свали “това вредно правителство”, обяви председателят на ПГ на партията Тошко Йорданов. Той очаква оставката на кабинета през следващия месец заради некадърното законодателство. 

От парламентарната трибуна лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов оповести, че “днес един българин - Милан Димитров, ще бъде съден в Гърция за екстрадиция в САЩ”. По думите му, този случай е останал скрит от обществеността и управляващите партии, но е симптоматичен за начина, по който страната ни се развива през последните 34 години. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

Много гърци избират новата възможност за гласуване по пощата Над 157 000 гръцки граждани са се регистрирали за гласуване по пощата на изборите за Европейски парламент на 9 юни, съобщава вестник "Катимерини", като се позовава на официални..

публикувано на 02.05.24 в 10:50

"Екзакта": ГЕРБ-СДС водят с 10% пред ПП-ДБ, ДПС е трета

25,9% от българите, заявили, че ще гласуват на парламентарните избори на 9 юни, посочват, че ще дадат гласа си за ГЕРБ-СДС, 16% - за ПП-ДБ, 14% - за ДПС, 13,8% - за "Възраждане", 9,6% - за БСП, 5,2% - за "Има такъв народ". Това показват данни от..

публикувано на 29.04.24 в 17:29
Андрей Ковачев

Евродепутати призовават големи компании да спрат рекламата в прокремълски медии на Балканите

Големи световни марки да спрат рекламите си в прокремълски медии на Балканите и най-вече в България и Сърбия – за това призовават в писмо група евродепутати, предаде кореспондентът на БНР в Брюксел Ангелина Пискова, цитирайки изданието “Политико”...

публикувано на 28.04.24 в 16:46