Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С декларации от парламентарната трибуна започна новата пленарна сесия на депутатите

Николай Денков: Членството в Шенген остава приоритет пред страната ни

| обновено на 01.09.23 в 14:17
Снимка: БГНЕС

Парламентарните групи заявиха своите приоритети в есенната сесия на НС с декларации, прочетени от трибуната на новото си работно място – бившия партиен дом.  

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова заяви, че властта не е самоцел, а първа крачка към преодоляване на тежката политическа криза. 


"Именно компромисът, който направихме с избора на настоящото правителство, ни задължава да бъдем както максимално конструктивни, така и максимално критични по отношение на изпълнителната власт", добави тя. 

От името на "Продължаваме промяната – Демократична България" Атанас Атанасов изтъкна, че днес обществото има усещането, че законът не се прилага еднакво спрямо всички. 


Той постави акцент и върху въпроса за повишаване на капацитета на органите, свързани с националната ни сигурност. "При приемането на държавния бюджет трябва да се постигнат минимум 2% от БВП за отбрана", каза още той. 

"От ДПС смятаме, че трябва да се осигури сигурността на гражданите на фона на растящите цени на основните потребителски стоки и управляващите да се занимават с решение на проблемите на хората", заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.


Според него постоянните протести доказват факта, че действията на държавата са постфактум. 

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов коментира убийството на някогашната барета и съветник в ДАНС Алексей Петров, поставяйки въпроса защо бившият премиер Кирил Петков не е задържан, за да дава обяснение. 


Той обвини също така управляващите, че прокарват разделителни линии в обществото и се опитват да заличат националната памет на българите чрез подмяната на символи. "Досега България е излизала от война с национални катастрофи, но сега сме на път да влезем във война след национална катастрофа, а изходът ще бъде летален", заключи депутатът. 

"Това е правителство на задкулисието", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, обвинявайки управляващите, че не се движат от българския, а от личния си интерес. "Днес Бойко Борисов призна, че ПП-ДБ, ГЕРБ и Алексей Петров са договаряли правителството", добави тя. 


Корнелия Нинова призова да не се премахва служебното правителство заради настоящия президент, а правомощията му да бъдат уточнени в закон. 

"Днес е един позорен ден от най-новата българска история, защото Народното събрание започва работа в централата на Българската комунистическа партия", каза председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов. 


Той се обърна към "бившите комунисти от ГЕРБ начело с Бойко Борисов" и "децата на бившите комунистически велможи от ПП-ДБ" с думите: "Когато народът измете вашето управление, ние отново ще върнем парламента там, където му е мястото – в историческата сграда на Народното събрание". По думите му, един вреден парламент започва отново да работи. 

Заседанието на народните представители продължи с парламентарен контрол.

Членството в Шенген остава приоритет пред страната ни, заяви премиерът Николай Денков пред депутатите.


България не е променила приоритетите си за членство в Шенген въпреки възраженията на Нидерландия и Австрия, посочи министър-председателят по време на парламентарния контрол. “За Нидерландия решаващ е въпросът доколко добре работи правосъдната ни система. Страната очаква от ЕК доклад, който да отрази как са се променили правилата и как те се прилагат при нарушения на закона”, обясни той. Що се отнася до Австрия, тя търси уверение, че като гранична държава България прави всичко възможно да ограничи притока на мигранти през границите си.  

От своя страна, вицепремиерът Мария Габриел подчерта, че не трябва да допускаме да бъдат добавяни условия, които не са поставяни пред друга държава при присъединяването й към Шенгенското пространство. “Трябва да продължим ясно да отстояваме, че България е изпълнила техническите критерии”, добави тя и призова депутатите активно да работят за убеждаването на нашите партньори. 

Вижте и какви бяха заявките за парламентарната работа преди началото на заседанието в пленарна зала:


Снимки: БГНЕС, БТА, Ани Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

Еди Рама търси място в Атина за среща с албанската диаспора Всички партии в Гърция заявиха, че е нежелателно посещението на албанския премиер Еди Рама в Атина. На 12 май гостът иска да се срещне с албанската диаспора, предава..

публикувано на 10.05.24 в 10:35

Започна предизборната кампания за вота "2 в 1" на 9 юни

От 00:00 часа на 10 май България е в 30-дневна предизборна кампания. Това е шестата агитационна кампания за национален парламент в рамките на 3 години и половина. Особеното обаче е, че сега за доверието на избирателите ще се борят както кандидати за..

публикувано на 10.05.24 в 01:30

България и Азербайджан подписаха декларация за стратегическо партньорство

Декларация за стратегическо партньорство между България и Азербайджан подписаха президентите Румен Радев и Илхам Алиев.Българският държавен глава е на официално посещение в Баку. В последните 2 години Радев и Алиев се срещат за четвърти път.  Двете..

публикувано на 08.05.24 в 16:30