Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българското училище в Бостън и Кейп Код се подготвя за първия учебен ден

Септември нахлу в живота ни и българчетата в чужбина като лястовички се завръщат към съботно-неделните училища, в които ще събират знания по български език, история, култура и традиции.

„Натрупали сме преживявания, направили сме нови спомени, събрали сме нови знания. На 16-ти септември ще чуем и първия звънец, с който ще открием новата учебна година в нашето съботно българско училище в Бостън и Кейп Код“ – похвалиха се от Неделното българско училище "Св. св. Кирил и Методий".


„Учителите, ръководството и родителската организация на училището се приготвят трескаво и са в голямо очакване на първия учебен ден, в който ще приветстваме настоящи и нови ученици, ще сравним колко са пораснали през дългото лято и ще влезем в първия учебен час. Учебниците и тетрадките пропътуваха дългия път от България и вече ни очакват подредени в учебните стаи. Дъските са блеснали и цветно очакват да посрещнат всеки ученик в класната стая. Готови сме отново да завъртим колелото на учебната година, да напълним концертните зали на празниците, да участваме отново в безброй извънкласни работилнички, да представим България и нашите знания по събития извън училищната общност“- научаваме от публикацията им, споделена и на ФБ-страницата на българското Генерално консулство в Ню Йорк.


Вече четвърт век училището в Бостън подкрепя българската общност там в стремежа ѝ да не прекъсне връзката с корените си. Съвместният труд на родители, учителите и ръководството на училището успява да изгради организация, в която стотици български деца се научават да четат и пишат на български език. Освен това те имат възможност да се докоснат до богатата култура и история на България чрез организираните културни събития и дейности на училището. Учениците участват и в разнообразни културни мероприятия, на които представят страната ни извън българската общност.


Присъствените и дистанционните паралелки за новата учебна година вече са разпределени и запълнени. Поради голям интерес тази учебна година училището отвори и три допълнителни присъствени класа в сградата в Billerica - който се интересува, трябва да се свърже с екипа на училището (https://www.bg-school.org/registration).


„Отново възроденият ни клон в Кейп Код се приготвя да посрещне три присъствени редовни паралелки за децата от българската общност в района на Mashpee и Hyannis. Тук очакваме дечицата отново да изпълнят стаите с български песнички и знания от цветните буквари“- споделят от школото. Децата, които завършват училището и получават свидетелства, не се нуждаят от приравнителни изпити, ако желаят да продължат обучението си в България.

снимки: Българско училище / Bulgarian School (bg-school.org)




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Илияна Йотова откри в Мюнстер българския народен събор “Нишка от корен”

“ Няма малка България, има една България и тя е нашата Родина. Независимо къде сме избрали да живеем, ни свързва нишка, здрава като Кубратовия сноп .” С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към сънародниците ни в Мюнстер на откриването на..

публикувано на 19.05.24 в 10:35

Най-много избирателни секции ще има в Турция за вота на 9 юни

Централната избирателна комисия определи местата и броя на избирателните секции в държавите, в които ще се гласува на 9 юни т.г. за национален и за европейски парламент. Най-много избирателни секции ще има в Турция – 166. В Обединено кралство..

публикувано на 18.05.24 в 17:04
Зографски манастир в Атон

Изложба “Атон в рисунки и фотографии” се открива в Рим по случай 24 май

Изложба “Атон в рисунки и фотографии” ще бъде открита на 22 май в Папския латерански университет в Рим. Събитието, което ще се проведе под патронажа на президента Румен Радев, е част от програмата на Българската православна църковна община “Свети..

публикувано на 18.05.24 в 11:03