Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български и сръбски деца учиха за България чрез изкуство

Снимка: Българо-сръбски център Враня / ИАБЧ

Деца от български и сръбски произход от Враня, Владичин Хан, Сурдулица, Босилеград, Лесковац, Пирот и Цариброд участваха в работилници по проекта „Културна дипломация и младите хора – мост на развитието на българо-сръбските отношения“, съобщи Изпълнителната агенция за българите в чужбина. Инициативата осъществиха Българо-сръбският център във Враня и Генералното консулство на България в Ниш, подпомогнати от ИАБЧ.

Целта на проекта е да запознае участниците с нашата култура и те да се гордеят с корените си, а тези със сръбски произход да изградят добро отношение към страната ни и без предразсъдъци. Децата се включиха в работилница по рисуване на характерни за България мотиви върху платно, изработиха мартеници, представиха традиционни български инструменти и българска музика.

Последния си ден младите хора прекараха в София, където посетиха Националния исторически музей и разгледаха основните забележителности на града. Те се срещнаха и с изпълнителния директор на ИАБЧ Райна Манджукова, за да поговорят за идеите за своето бъдеще.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: НБУ „Св. св. Кирил и Методий“- Атина

Международен форум "Пътят на светлината" в Атина акцентира на приноса на съпокровителите на Европа Св.св. Кирил и Методий

На 11 май – денят, в който православната църква почита Светите равноапостоли Кирил и Методий, в Атина ще се проведе Международен научен форум "Пътят на светлината“. Събитието е посветено на делото на светите братя и техните ученици и ролята на..

публикувано на 07.05.24 в 12:35
Сцена от „Радикални мажоретки“

Международният фестивал “Антистатик” примамва аудиторията с “Повече от един танц”

Седемнайсетото издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс “Антистатик”, което се открива днес в София, ще премине под мотото “Повече от един танц”. В образователната програма на фестивала е предвидена серия от лекции в Гьоте..

публикувано на 07.05.24 в 07:00

Икони на светци воини в изложба на варненския Военноморски музей

“Светци – воини и покровители на бойното поле” се нарича изложбата, с която Военноморският музей във Варна отбелязва Деня на храбростта и празник на българската армия. Експозицията включва 33 икони с образите на най-почитаните у нас светци воини,..

публикувано на 06.05.24 в 16:40