Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Потоп и бедстващи хора в община Царево

Снимка: БНР-Бургас

Кметът на Царево Георги Лапчев обяви бедствено положение в своята община заради наводнения и интензивни валежи, съобщи Областната дирекция на МВР-Бургас. На спешния телефон 112 са подадени множество сигнали от района на Царево за бедстващи хора и наводнени хотелски комплекси. Двама души са загинали, а един се издирва след проливните дъждове в района на Царево, съобщиха от МВР.  Жителите и туристите са призовани да се качат на по-горни етажи, за да не станат жертва на наводнението. От община Царево призовават хората да не напускат домовете, да не се движат с автомобили, защото подходите навсякъде са затворени. Напълно откъснати, заради разрушени мостове, са Ахтопол, Варвара, Синеморец и Резово.
В къмпинг “Нестинарка” много от приземните етажи на сградите са наводнени. Под вода са къмпингите „Арапя“ и „Оазис“, както и странджанското село Кости. В морето са отнесени няколко автомобила. Организирана е евакуация за най-тежко засегнатите райони. Хората се призовават да не се евакуират сами. Заради преливане на река Велека пътната отсечка между Варвара и Синеморец е затворена. Затворен е и пътят Ахтопол-Царево. Мостът на пътя от Ахтопол - Царево е пропаднал. Реките Караагач и Ропотамо преливат. Звената на МРРБ работят в денонощен режим до овладяване на бедствената ситуация.
Най-значителни количества валежи са измерени в с. Кости - 330 л/кв. м., казаха за БНТ от НИМХ. Тази сутрин воден смерч беше наблюдаван в района на Тюленово, община Шабла, Североизточна България. Явлението беше заснето и публикувано от Meteo Balkans.
Около 15 литра на квадратен метър са падналите валежи над Бургас. Там обстановката е спокойна - реките там са почистени и поемат нормално водните потоци. Община Бургас следи ситуацията и при опасност е готова да реагира, предава БНР Бургас.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Съавтор на една 16-те статии с участие на INSAIT е единайсетокласничката Рени Паскалева от ПЧМГ, участник в лятната изследователска програма на INSAIT за ученици.

Българският INSAIT изпреварва Кеймбридж на знаков форум за изкуствен интелект

Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) към Софийския университет е с повече статии на Computer Vision and Pattern Recognition Conference (CVPR’24) от знакови западни университети. Конференцията, която тази..

публикувано на 21.06.24 в 16:55

Първият летен ден - горещ, с предупреждение за опасно високи температури

В петък, 21 юни, ще продължи горещата вълна и слънчевото време. В източната половина на страната ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток, в западната ще е почти тихо. Максималните температури ще бъдат между 33° и 38°, в Източна България -..

публикувано на 20.06.24 в 19:35
Тримата митрополити, от които ще бъде избран Българският патриарх (от ляво надясно): Гавриил Ловчански, Григорий Врачански и Даниил Видински.

Светият синод излъчи тримата кандидати за Български патриарх

След дълго заседание, продължило няколко часа, Светият синод излъчи тримата митрополити, измежду които трябва да бъде избран новият Български патриарх. Това са Ловчанският митрополит Гавриил, Врачанският митрополит Григорий и Видинският митрополит Даниил...

публикувано на 20.06.24 в 18:15