Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама загинаха, трима се издирват след наводненията

Властите дадоха указания

4
Снимка: БТА

Двама души са загинали, а трима души се издирват в черноморския град Царево, след обилните дъждове, засегнали южното ни Черноморие. Само за последното денонощие в Царево са паднали 306 л/м2, или 8 пъти над месечната норма. Над 100 души са евакуирани от плажната ивица и къмпингите. В село Кости, където валежите са били 329 л/м2 , река Велека продължава да излиза от коритото си, но там няма изчезнали или загинали.

На брифинг, след среща с кризисния щаб в общината, премиерът Николай Денков отправи апел към хората в пострадалия регион да не влизат в морето през следващите 48 часа, защото то е бурно и опасно. На места е спряно електричеството, тъй като има опасност от токови удари, заради потънали електропроводи.

Водата във водопроводната мрежа е замърсена, затова в момента е негодна за пиене и може да се ползва само за битови нужди. Следващите дни ще се правят проби и ще бъде подадена информация, когато показателите бъдат в норма. 

Очакват се много доброволци. Премиерът призова всички те да минат през кризисния щаб в Царево, за да се знае кой какво ще прави и къде ще е най-полезен.  

Напълно откъснати са Ахтопол, Варвара, Синеморец и Резово. Ще се търсят обходни пътища. 

Министерството на труда  осигурява  платформа за подаване на сигнали за бедстващи граждани в  Община Царево. Отговорите  ще бъдат обработвани от служители на държавното ведомство. 

Платформата е на този линк.

Метеоролозите очакват спиране на валежите.

Снимки: БТА, БГНЕС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

България днес - 1 май 2024 г.

Без труд почивката не е сладка, казват старите българи. А и ако работата ви е нещото, което обичате, вие сте истински късметлии. Каквато е и младата Цвети Недкова, с която ще ви срещнем в празничното издание на "България днес". В него ще говорим още за..

публикувано на 01.05.24 в 08:00

Първомайски - за пазара на труда в България и влиянието на изкуствения интелект

Повече от 30 години, след демократичните промени у нас през 1989 г.,  Първи май продължава да е официален празник и неработен ден, но държавната власт вече не се ангажира с организиране на масови прояви, както е било навремето. По-възрастното..

публикувано на 01.05.24 в 05:30

На Първи май дъжд ще вали само в планините

В сряда , 1 май, минималните температури в страната ще са между 8 и 13°, в София 9°. След полунощ валежите ще отслабват и спират. В следобедните часове на места в планините отново ще превали. Максималните температури ще са от 16 до 21°, в..

публикувано на 30.04.24 в 20:25