Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обстановката в Царево се успокоява

Четири станаха жертвите на потопа в община Царево, армията ще помага за възстановяването след наводненията

| обновено на 07.09.23 в 11:56
Снимка: БГНЕС

Намерено е тялото на четвъртата жертва на наводненията в района на Царево – това е д-р Даниела Йорданова, дъщеря на загиналата съдия Мария Москова, съобщиха от МВР-Бургас. Двете жени са били завлечени в колата си от приливна вълна при един от рухналите мостове, опитвайки се да евакуират бедстващи животни. Останалите жертви на потопа са двама мъже.  

До момента няма хора, които са безследно изчезнали или няма връзка с тях, казастарши комисар Емил Павлов,директор на Областната дирекция на МВР в Бургас. “Преминаваме към втория етап, а именно прочистване на пътищата и възстановяване на компрометираната пътна инфраструктура”, добави той. 

Бургаската прокуратура вече е започнала разследване на причините, довели до бедствието.  

“Очаквам пълна мобилизация на държавата и на местната власт, така че по възможно най-бързия начин да се възстановят комуникацията и щетите”, заяви президентът Румен Радев. Той каза още, че при първа възможност ще посети бедстващите райони. 

Днес трябва да започне монтажът на металния мост на пътя Царево – Ахтопол.Пътят от Синеморец към Ахтопол вече е отворен и изолираните в Синеморец и Резово могат да пътуват към Царево и вътрешността на страната.  

Започна възстановяването и в къмпингите “Арапя”, “Нестинарка”, както и на селата Лозенец, Кости и Фазаново. Община Царево призова ползването на моста до къмпинг “Нестинарка” да става внимателно – по един автомобил. Възстановява се също водоподаването в селищата, засегнати от наводненията.

По думите на премиера Николай Денков, който отговаря на въпроси на граждани и журналисти във фейсбук, в Царево постепенно се успокоява обстановката. Тази сутрин, Денков е разговарял с кризисния щаб в наводнения град и са го уведомили, че електричеството и водата са пуснати навсякъде. Има обаче проблеми с питейната вода и с пътищата в пострадалия от потопа район по Южното Черноморие. “Постепенно, с помощта на МВР се евакуират летовниците - добави той. - Все още има затруднения заради разрушените мостове и повредената настилка”.

През следващите дни ще бъдат набелязани най-спешните ремонти и средствата за тях веднага ще бъдат отпуснати, увери премиерът. Освен това, гражданите, чието имущество е пострадало при наводненията, ще могат да се възползват от държавна финансова помощ.

Николай Денков каза още, че се търсят причините за бедствието и за целта са започнали проверки на водосборните отоци и деретата. “Вече излезе информация, че прокуратурата се е самосезирала – това е нейна задача при положение, че има жертви. Очаквам тя да излезе със заключение”, подчерта премиерът. Той определи реакцията на институциите като светкавична.

Армията ще помага за възстановяването след наводненията по Южното Черноморие 

Българската армия започва работа на място за преодоляването на щетите от наводненията в община Царево, съобщи пред бТВ решението на Кризисния щаб флотилен адмирал Велко Велков. В района вече се намират 20 военнослужещи и тежка техника, които ще помагат с логистична дейност и за възстановяване на съоръженията.  

Според кмета на Царево Георги Лапчев ситуацията в момента е спокойна, но с повишено внимание се следят двата общински язовира. По думите му, по време на бедствието те са били изправни и това е предотвратило по-сериозни щети и повече жертви.  

Днес предстои изграждането на метален мост в Царево. Ток и вода вече има във всички населени места.

Аварийните екипи са отводнили всички къщи, за които са получили сигнал, информира главен комисар Александър Джартов, директор на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”. Продължава отводняването на хотели и гаражи, работи се и на един от язовирите, за да не се допусне повишаване на нивото на водата в него.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

До 25 май подаваме заявления за гласуване по настоящ адрес

До 25 май 2024 г. избирателите български граждани с регистрирани постоянен и настоящ адрес в различни населени места на територията на България, могат да подадат писмено искане до общинската администрация по настоящия си адрес, за да бъдат вписани..

публикувано на 09.05.24 в 14:10

Каква е процедурата за получаване на българско гражданство?

В предишна публикация Радио България ви разказа какви са условията и основанията за придобиване на българско гражданство . В следващите редове ще ви разкажем за стъпките по самата процедура. Първата от тях е подаване на молба за българско..

публикувано на 09.05.24 в 10:20

МВР откри телефонна линия за изборни нарушения

От 9 май до 10 юни 2024 г. в Министерството на вътрешните работи ще работи денонощно открита линия на телефон 02 90 112 98 и имейл izbori@mvr.b g  - за сигнали за нарушения или престъпления в изборния процес. Осигурената допълнителна възможност е..

публикувано на 09.05.24 в 09:11