Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Античната история на Сердика оживява в сърцето на София

4
Снимка: Facebook / SERDICAismyROME

За трета поредна година, в столицата се провежда античният фестивал "Сердика е моят Рим", организиран от Сдружение за антични реконструкции "MOS MAIORUM ULPIAE SERDICAE". През почивните дни, 9-и и 10-и септември, в археологическия парк "Западна порта на Сердика", посетителите ще имат възможност да се докоснат до античната история на София с нейните древни обичаи и култура, чрез разнообразни възстановки, а фокусът е поставен върху две важни личности от античната история – Константин Велики и неговият син.


В програмата на фестивала са предвидени и посещение в занаятчийски работилници, ателиета, демонстрации на антична мода и робски пазар. Организаторите са подготвили и разучаване на военни постройки, като и интересни игри. Тази година те очакват още по-голямо чуждестранно участие, в сравнение с предишните години, с представители от Австрия, Словакия, Унгария, Италия и Румъния, което ще направи фестивала още по-разнообразен и интересен.


Снимки: Facebook / SERDICAismyROME

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Изпълнена е последната воля на цар Фердинанд – вечният му дом да бъде в България

76 години след неговата кончина първият български цар от Третото Българско царство Фердинанд Първи се завърна у дома, в Двореца "Врана", с което бе изпълнена предсмъртната му воля. В своето завещание той пише, че желае да бъде погребан именно в..

публикувано на 30.05.24 в 11:35
Новият сливенски митрополит Арсений

Сливенска епархия има нов митрополит, пред Синода го посрещнаха с възгласи "Недостоен"

В многовековната ни църковна традиция миряните винаги са посрещали новия свещенослужител или владика с възгласи "Достоен". Така те показват уважението си, с надеждата той мъдро да води паството към духовно спасение. Не така обаче беше посрещнат от..

публикувано на 27.05.24 в 15:15

Манастир на 900 години се появява от нищото при строеж на автогара в Созопол

При разкопки на мястото на новата автогара в черноморския град Созопол бе открит манастир от XI век, който е функционирал до края на XIII век. Предполага се, че обектът е бил унищожен от пожар, за което свидетелстват пластовете от въглении..

публикувано на 26.05.24 в 09:15