Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Царево: Животът постепенно се нормализира в засегнатите от наводнението места 

Снимка: БГНЕС

Щети за 25-30 млн. лв. е нанесла природата на територията на община Царево, каза кметът Георги Лапчев след заседание на Кризисния щаб. Той съобщи за разговор с финансовия министър Асен Василев, който го е уверил, че местната администрация може да разчита на държавни средства за преодоляване на последиците от наводненията по Южното Черноморие. “Почистването продължава, много места вече са приведени във вид, животът постепенно се нормализира”, обобщи кметът. 

Екологичният министър Юлиян Попов информира за замърсяване на морската вода, което, по думите му, не е тежко и е нормално явление след буря. Здравните власти обаче препоръчаха на хората да не влизат в морето край Царево заради придошлите огромни маси кална вода в акваторията му.  

Според здравния министър Христо Хинков засега няма сериозен хигиенно-епидемиологичен риск. Държавният главен инспектор Ангел Кунчев добави, че водоснабдяването в засегнатите от бедствието селища е възстановено, но препоръча водата да се използва само за хигиенни нужди. 

Стана ясно и че Европейската комисия е предоставила данни на страната ни от спътниковата система “Коперник” за оценка на обстановката в пострадалите райони. Институцията е готова да се притече на помощ, ако помолим за съдействие по механизма на ЕС за гражданска защита.  

Междувременно от община Царево съобщиха, че се нуждаят от много строителна техника и от хора, които да почистват дворове и мазета. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Перник посреща делегатите от Федерацията на европейските карнавални градове

Перник ще бъде домакин на откриващата се днес четиресет и четвърта годишна среща на Федерацията на европейските карнавални градове, съобщиха от общинската администрация. Очаква се над 100 делегати от 20 държави да изберат нов председател и ново..

публикувано на 13.05.24 в 06:00

Облачно време с превалявания в понеделник

В понеделник ще се задържи предимно облачно. Преди обед в Източна България все още ще вали дъжд. Следобед превалявания ще има на места в Западна България. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Минималните температури ще бъдат между 7° и..

публикувано на 12.05.24 в 18:30
Атанас Запрянов

Цивилните граждани може да преминават военно обучение

Стратегическият преглед на отбраната ще препоръча изследване на възможността цивилните да получават военно обучение, заяви служебният военен министър Атанас Запрянов. Военно обучение за цивилни - от "Нужно е" до "Хващам самолета и изчезвам"..

публикувано на 12.05.24 в 13:28