Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Наводнения в Гърция, хиляди бяха блокирани край Волос


След августовските пожари, през септември Гърция беше залята от наводнения, които засегнаха най-силно градовете Волос и Лариса и остров Скиатос. Най-малко шестима души загубиха живота си, много хора са в неизвестност. 110 туристи бяха спасени от плажа на село Свети Йоан (Агиос Йоанис) до Волос, хиляди обаче бяха блокирани заради наводнените пътища. Нивото на водата на места достигна два метра. Потопени бяха къщи, хотели. Водата отнесе много автомобили. Хората във Волос останаха без питейна вода и ток. Властите евакуираха няколко села в района на град Кардица. В спасителните операции, които се провеждат денонощно, се включи и армията.

Босненски сърби протестираха в защита на президента Додик


Няколко хиляди босненски сърби излязоха на протест, в защита на президента на Република Сръбска Милорад Додик. Повод за недоволството станаха повдигнати от прокуратурата на Босна и Херцеговина обвинения срещу Додик, заради подписани от него укази за неизпълнение на решенията на върховния представител на международната общност Кристиан Шмит, предаде БНТ. На протестите в няколко града можеха да се видят портрети на Милорад Додик и на руския президент Владимир Путин, развети руски и сръбски флагове. Недоволните блокираха пътя на границата между Република Сръбска и Мюсюлманско-хърватската федерация, което се счита за нарушение на конституцията на Босна и Херцеговина и Дейтънското споразумение. В защита на лидера на босненските сърби излязоха и политици. "Защо чужденци, които не са избирани от нас, идват тук и ни казват как да живеем", попита риторично Радован Вишкович, премиер на Република Сръбска. Милорад Додик, който демонстрира близки отношения с Москва, говори за отцепване на Република Сръбска и два пъти е поставян в черни списъци на САЩ. Ако бъде признат за виновен, той може да получи присъда от 5 години затвор.

Турция със заявка да влезе в клуба на страните с високи доходи до 3 години


Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган представи нова средносрочна икономическа програма на правителството, насочена към намаляване на инфлацията, стимулиране на растежа и справяне с различни предизвикателства, предаде БТА. "През тригодишния период (2024 г.-2026 г.) ще се стремим към балансиран икономически растеж със среден темп от 4,5%", заяви Ердоган в президентския дворец в Анкара. Целта е Турция да се присъедини към страните с високи доходи, с БВП, надхвърлящ 1,3 трилиона долара, и достигане на приход на глава от населението, в размер на 14 855 долара до 2026 г. Сред задачите са също справяне с безработицата и инфлацията, увеличаване на износа, който се планира да надхвърли 300 млрд. долара, годишни приходи от туризъм, в размер на 70 млрд. долара. Ердоган подчерта значението на укрепването на търговските отношения на Турция с ЕС, чрез актуализиране на споразумението за митнически съюз и привличане на още преки чуждестранни инвестиции.

Библиотекарят Аврам Янку преплува Рейн за Румъния в Шенген


Румънският библиотекар Аврам Янку преплува река Рейн, която пресича сърцето на Европа, в подкрепа на присъединяването на Румъния към Шенген, предаде Радио Румъния Интернешънъл. Янку, който се занимава с няколко вида спорт, успя да преплува 1032 км по реката, в продължение на 48 дни без неопренов костюм или други поддържащи средства, прилагайки, както сам той каза, "титанични и невъобразими" усилия.

Това не е първото постижение на Аврам Янку. През лятото на 2017 г. той стана първият човек, преплувал Дунава от извора до устието.

Съставила: Миглена Иванова

Снимки: ЕПА/БГНЕС, tccb.gov.tr, romaniajournal.ro

Още от категорията

"Екзакта": ГЕРБ-СДС водят с 10% пред ПП-ДБ, ДПС е трета

25,9% от българите, заявили, че ще гласуват на парламентарните избори на 9 юни, посочват, че ще дадат гласа си за ГЕРБ-СДС, 16% - за ПП-ДБ, 14% - за ДПС, 13,8% - за "Възраждане", 9,6% - за БСП, 5,2% - за "Има такъв народ". Това показват данни от..

публикувано на 29.04.24 в 17:29
Андрей Ковачев

Евродепутати призовават големи компании да спрат рекламата в прокремълски медии на Балканите

Големи световни марки да спрат рекламите си в прокремълски медии на Балканите и най-вече в България и Сърбия – за това призовават в писмо група евродепутати, предаде кореспондентът на БНР в Брюксел Ангелина Пискова, цитирайки изданието “Политико”...

публикувано на 28.04.24 в 16:46
Димитър Главчев

Премиерът се отказа от заплатата си на външен министър

Служебният премиер Димитър Главчев няма да взема заплата в качеството си на външен министър. Той се отказва от възнаграждението на стойност 9100 лв. и ще получава само заплатата от 11 хил. лв., която му се полага като министър-председател...

публикувано на 28.04.24 в 15:42