Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестиращи настояха за незабавното премахване на Паметника на съветската армия

Снимка: Марта Младенова

Граждани протестираха пред Паметника на съветската армия, настоявайки той да бъде премахнат незабавно от столичната Княжеска градина. Демонстрацията съвпадна с датата на деветосептемврийския преврат от 1944 г., осъществен при частична окупация на България от Червената армия, в чиято чест е издигнат 37 метровият монумент.  

“На девети девети да се съберем с въже в ръка и да дърпаме МОЧА. Стига лъжи, стига мотаене. Демонтаж на паметника на окупатора веднага!”, призоваха протестиращите.  

От озвучителната система прозвучаха разкази за съветската окупация, а две червени знамена със сърп и чук бяха изгорени. “Искаме български паметник”, “Вън Русия от България”, “МОЧА BG ПОZОР!”, бяха някои от издигнатите плакати.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Алпийски тролей и скални атракции на Лакатнишките скали

Спасители от Планинската спасителна служба – отряд "Лакатник" ще пуснат днес 100-метров алпийски тролей на живописните Лакатнишки скали в Искърското дефиле. Мероприятието е част от традиционните майски празници на Гара Лакатник. От Идеалния..

публикувано на 11.05.24 в 09:05

В събота ще е слънчево, в неделя отново се задават валежи от дъжд

В събота, 11 май, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. В сутрешните часове по-значителна облачност ще има над крайните източни и южни райони, но без валежи. През деня ще е предимно слънчево. Максималните..

публикувано на 10.05.24 в 20:10

България има традиции във висшето образование на френски език

С желание да се отворят към света, след дългите години на изолация в бившия социалистически лагер, България и Румъния се присъединяват през 1994 г. към Международната организация на франкофонията. Тогава у нас се създава Франкофонски институт по..

публикувано на 10.05.24 в 15:45