Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Формация "Таласъмче" открива есенния културен сезон в Българското консулство в Ню Йорк

Снимка: Facebook /talasumche

Детската вокално-театрална формация "Таласъмче" тази вечер (13 септември) ще открие с концерт есенния културен сезон в Генералното консулство на Република България в Ню Йорк. Цялостната организация по посещението на детската формация от България в САЩ е поета от Българско училище "Гергана" в Ню Йорк. От 18:45 часа местно време малките изпълнители ще представят спектакъла "Трите феи и спящата красавица" – сценична адаптация по приказката на Шарл Перо. Съвременният прочит на текста е дело на Теодора Попова. Автор на музиката е Димитър Костанцалиев – диригент, вокален педагог и композитор. Той основава Детска вокално-театрална формация "Таласъмче" през 1992 г. Оттогава повече от 300 деца на възраст между 4 и 18 години сa се радвали на привилегията да бъдат част от Формацията.


За мисията си да работи с тези деца Димитър Костанцалиев казва:

"На първо място искам да накарам децата да заобичат музиката, след това да започнат да я чувстват и съпреживяват. Искам да създам в тях чувство за стил, хармония и форма в музиката. Да се докоснеш до необятния свят на театъра, танца и музиката е привилегия, която не всеки има шанса да получи. Запознаването с този свят носи неподозирани усещания, радост, трепет и удовлетворение."

За три десетилетия ДВТФ "Таласъмче" има издадени 11 самостоятелни и 6 сборни албума, 16 мюзикъла и музикално-театрални спектакли, множество сценични изяви у нас и в чужбина, спечелени първи награди и Гран При в редица страни. Песни на Таласъмчетата са включени в учебници по музика за началните класове. Освен най-новите детски песни на български композитори и съвременна поп музика, в репертоара на групата присъстват още църковно-славянски песнопения, класически и народни песни.

Редактор: Диляна Трачева



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37