Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кръстовден е!

Снимка: БТА

На 14 септември Църквата отбелязва Кръстовден. Той е сред Дванадесетте велики християнски празници, на който отбелязваме намирането на Светия Кръст, на който е разпнат Иисус Христос. Според църковното предание, кръстът е открит в Йерусалим през IV век от майката на император Константин Велики – Света Елена. Частица от него е изпратена в Константинопол, а друга част е положена в храма "Възкресение Христово" в Йерусалим. На 14 септември 335 г. този храм е осветен тържествено и кръстът е изнесен за поклонение на хиляди вярващи. 

От този ден насам денят се чества като Въздвижение на Светия Кръст Господен, известен още като Кръстовден. В София също се съхранява частица от Кръста, в храма "Въздвижение на Светия Кръст Господен", който днес отбелязва храмовия си празник.

На Кръстова гора, стотици вярващи ще посрещнат празника с благоговение и надежда за изцеление на болни и страдащи.



По традиция, на Кръстовден се спазва строг пост и се прави водосвет. Свещениците освещават домовете и харманите за благословение и плодородие.

В някои райони на страната празникът е свързан и с началото на гроздобера или зимната оран и сеитба. Народът ни вярва, че на Кръстовден денят и нощта се изравняват, а слънцето тръгва назад към зимата. 

Кръстовден е и имен ден за всички, които носят името Кръстьо, Кръстан, Кръстанка, Кънчо, Ставри и др..

Честит празник и имен ден на всички, които го отбелязват!

Снимки: БТА, БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

13 години без Надка Караджова

На днешния ден през 2011 година от този свят си отиде емблемата на тракийската народна песен Надка Караджова. Само на 73-годишна възраст тя остави стотици песни, записани за Българското национално радио, Българската национална телевизия и..

публикувано на 03.01.24 в 15:30

За сурвакането по българските земи и магическата сила на сурвачката

С обичая сурвакане започват първите часове на Новата година в България, според народната традиция. Това е обредно обхождане на къщите от групи с деца или ергени, които потупват със сурвачка членовете на семейството, животните, постройките и изричат..

публикувано на 01.01.24 в 11:16

Българката Албена Данаилова отново е част от новогодишния концерт на Виенската филхармония

Българската цигуларка Албена Данаилова е първи помощник на концертмайстора Райнер Хонек в новогодишния концерт на виенските филхармоници на 1 януари 2024 г. Диригент ще бъде Кристиан Тилеман. Преди да придобие известност, Албена Данаилова е..

публикувано на 29.12.23 в 14:50