Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отпада забраната за внос на зърно от Украйна

Снимка: Ройтерс

Парламентът прие да отпадне забраната за внос на зърно от Украйна след 15 септември. Решението беше взето със 124 гласа „за“ на депутати от мнозинството и партия ДПС. 69 бяха „против“ и 8 „въздържал се“. Срещу отпадането бяха от БСП, „Възраждане“ и „Има такъв народ“, като обвиниха вносителите, че се прикриват зад решенията на парламента.

Искрен Митев от „Продължаваме промяната“ заяви, че забраната за внос не работи. “Украинското зърно е из цяла Европа, въпросът е да се осигури транзитен коридор”, каза депутатът. Земеделският министър Кирил Вътев обясни, че макроикономическите показатели сочат, че няма притеснение България да се откаже от забраната на украинско зърно, защото има възможност за подкрепа на българските земеделци и ще се завиши контролът за хербициди, пестициди и тежки метали за вноса от Украйна. Зърнопроизводителите обявиха, че ще организират протести срещу решението.


БНР подкасти:

Още от категорията

Посланичката на Албания Инид Мило връчи на президента акредитивните си писма

Новоназначеният посланик на Република Албания Инид Мило връчи акредитивните си писма на президента на Република България Румен Радев на 31 януари. На 13 декември миналата година Инид Мило връчи копия на акредитивните си писма на заместник-министъра..

публикувано на 01.02.24 в 17:56

България финансира проекти в страните от Западните Балкани и Източното партньорство

Правителството на България отпуска над 1 386 000 евро безвъзмездна помощ за финансиране на проекти в страни от Западните Балкани, Европа, Близкия Изток, Африка и Азия, съобщи правителствената пресслужба. Проектите са по Средносрочната програма за..

публикувано на 01.02.24 в 09:46

Николай Денков участва в дискусиите за създаването на Механизъм за Украйна в Брюксел

Премиерът Николай Денков ще участва днес, 1 февруари, в извънредно заседание на Европейския съвет в Брюксел. На него трябва да се преразгледа и подсили дългосрочният бюджет на ЕС за периода 2021 – 2027 г. заради войната на Русия срещу Украйна,..

публикувано на 01.02.24 в 07:40