Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отпада забраната за внос на зърно от Украйна

Снимка: Ройтерс

Парламентът прие да отпадне забраната за внос на зърно от Украйна след 15 септември. Решението беше взето със 124 гласа „за“ на депутати от мнозинството и партия ДПС. 69 бяха „против“ и 8 „въздържал се“. Срещу отпадането бяха от БСП, „Възраждане“ и „Има такъв народ“, като обвиниха вносителите, че се прикриват зад решенията на парламента.

Искрен Митев от „Продължаваме промяната“ заяви, че забраната за внос не работи. “Украинското зърно е из цяла Европа, въпросът е да се осигури транзитен коридор”, каза депутатът. Земеделският министър Кирил Вътев обясни, че макроикономическите показатели сочат, че няма притеснение България да се откаже от забраната на украинско зърно, защото има възможност за подкрепа на българските земеделци и ще се завиши контролът за хербициди, пестициди и тежки метали за вноса от Украйна. Зърнопроизводителите обявиха, че ще организират протести срещу решението.


БНР подкасти:

Още от категорията

Активисти на “Възраждане” блокираха входа на пристанище Бургас - Запад

Около 50 активисти и политици от партия “Възраждане” блокираха за два часа входа на пристанище Бургас - Запад. Поводът беше решението на Конституционния съд, с което се отхвърля искането да бъде проведен национален референдум за запазване на българския..

публикувано на 18.02.24 в 14:12
Тодор Тагарев

НАТО няма да отстъпи нито един кв. см от територията срещу който и да било агресор

“ Европа трябва да повиши своя отбранителен потенциал, европейският стълб в НАТО трябва да бъде укрепен и засилен .” Тази позиция изрази пред БНР военният министър Тодор Тагарев, който е част от българската делегация на Мюнхенската конференция по..

публикувано на 18.02.24 в 13:24

Животът, на който се радваме, може да изчезне, както се е случвало много пъти в историята

“ Опасността е налице и трябва да отворим очите на всеки гражданин в Европа, че животът, на който се радваме, животът, който искаме да бъде безопасен, може да изчезне, както се е случвало много пъти в историята .” Това заяви премиерът Николай Денков на..

публикувано на 18.02.24 в 09:38