Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отпада забраната за внос на зърно от Украйна

Снимка: Ройтерс

Парламентът прие да отпадне забраната за внос на зърно от Украйна след 15 септември. Решението беше взето със 124 гласа „за“ на депутати от мнозинството и партия ДПС. 69 бяха „против“ и 8 „въздържал се“. Срещу отпадането бяха от БСП, „Възраждане“ и „Има такъв народ“, като обвиниха вносителите, че се прикриват зад решенията на парламента.

Искрен Митев от „Продължаваме промяната“ заяви, че забраната за внос не работи. “Украинското зърно е из цяла Европа, въпросът е да се осигури транзитен коридор”, каза депутатът. Земеделският министър Кирил Вътев обясни, че макроикономическите показатели сочат, че няма притеснение България да се откаже от забраната на украинско зърно, защото има възможност за подкрепа на българските земеделци и ще се завиши контролът за хербициди, пестициди и тежки метали за вноса от Украйна. Зърнопроизводителите обявиха, че ще организират протести срещу решението.


БНР подкасти:

Още от категорията

Тодор Тагарев

България ще помага на Украйна колкото е необходимо, за да победи

С премиерата на документалния филм “Писма от войната. Писмо 1 – Пулсът на Украйна“ на сценариста и режисьор Тетяна Станева и фотоизложбата “Война vs. Живот“ на фотографа Олександър Барон в Централния военен клуб в София снощи беше отбелязана втората..

публикувано на 24.02.24 в 08:59

ДПС избира председател

На Национална конференция днес, 24 февруари, Движението за права и свободи избира новия си лидер. Според политически анализатори, с кандидатурата си за лидерското място, Делян Пеевски се надява да направи легитимна властта си в партията и по този..

публикувано на 24.02.24 в 06:50

По съседски: Събития с балкански адрес

Полетя първият изцяло турски изтребител Турският изтребител от пето поколение KAAN осъществи успешно първия си полет, показа държавната телевизия ТRТ Haber. Първия полет на изтребителя бе планиран за края на 2023 г., но го отложиха поради..

публикувано на 23.02.24 в 11:55