Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Земеделски производители обявиха национален протест заради вноса на украинско зърно

Снимка: REUTERS

Над 20 земеделски асоциации започват безсрочен протест от 18 септември, реши инициативен комитет на среща във великотърновското село Арбанаси. Според земеделците решението на Народното събрание и на правителството да възобнови вноса на земеделска продукция от Украйна е пагубно и ще унищожи селското ни стопанство.

Браншът прекратява преговорите с държавата и ще блокира гранични пунктове и главни пътища без предварително предупреждение. Засега е ясно, че на 19 септември “протестът ще блокира София”, заявиха от национални асоциации в селското стопанство.

Продължаване на забраната на внос на пшеница, царевица, слънчоглед и рапица от Украйна; въвеждане на забрана за внос на нерафинирано сухо мляко, пресни и замразени плодове и зеленчуци, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна; изплащане до 30 септември на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство вследствие на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта – това са някои от исканията на земеделските производители.

Те не приемат решението да им бъдат изплатени 63 млн. лв. като допълнителни компенсации и подчертават, че украинският внос засяга над 70 хил. земеделци.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчево и още по-топло време

Във вторник ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове, главно над планинските райони, ще се развие купеста облачност и на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб вятър от юг-югозапад, който в Дунавската равнина временно ще се ориентира от..

публикувано на 06.05.24 в 18:30
Атанас Запрянов

Получаваме първите F-16 в началото на следващата година

Първите изтребители F-16 ще пристигнат в началото на 2025 г., съобщи пред БНТ служебният военен министър Атанас Запрянов. Наесен български пилоти ще се обучават в Съединените щати как да управляват летателните машини. Също догодина ще получим и новите..

публикувано на 06.05.24 в 13:48

Денят на храбростта беше отбелязан с водосвет на бойните знамена и знамената светини

Традиционният водосвет на бойните знамена и знамената светини по повод Деня на храбростта и празник на Българската армия се състоя на столичния площад “Св. Александър Невски”. Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев прие почетния строй..

публикувано на 06.05.24 в 11:14