Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Еврокомисията прекрати мониторинга над България и Румъния

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От 15-ти септември Еврокомисията прекрати Механизма за сътрудничество и проверка спрямо България и Румъния. Той е създаден за двете държави през 2006 г., преди приемането им в ЕС. Напредъкът на България и Румъния в областта на върховенството на правото ще бъде оценяван единствено в рамките на годишния цикъл в тази насока, приложим и за всички останали държави в ЕС. Последният доклад за напредъка на България по механизма е от 2019 г., когато Брюксел оцени напредъка на страната ни като достатъчен, а изпълнението на критериите - като задоволително. Въпреки това механизмът за наблюдение остана. В рамките на мониторинга страните бяха оценявани за независимостта, професионализма и ефективността на съдебната система, борбата с корупцията и организираната престъпност.

„Прекратяването на Механизма за сътрудничество и проверка е признание и безрезервна оценка, че с работата на правителството и парламента българската страна успя да осъществи фундаментални и устойчиви реформи в областта на върховенството на правото, които ясно демонстрират способността на страната да изпълнява задълженията на предвидим и надежден член на ЕС. Това е признание и за дългогодишната активност и усилия на българските граждани и гражданското общество“, коментира вицепремиерът и външен министър Мария Габриел.  


БНР подкасти:

Още от категорията

Протест на български и румънски евродепутати от 04.12.2023 г. пред вътрешното министерство във Виена, заради ветото на Австрия срещу приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство.

Австрия е склонна да пусне България и Румъния във „Въздушния Шенген“

Австрийските медии съобщават, че министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер е готов да разхлаби ветото за разширяване на Шенгенското пространство с България и Румъния, предава БТА. В неделното издание на в-к "Kurier" и в електронното..

публикувано на 10.12.23 в 09:21
Президентът Румен Радев.

Българският президент стана жертва на фалшив видеоклип

Фалшив видеоклип с образа и гласа на българския президент е свален от интернет пространството, съобщиха от пресцентъра на МВР. Незабавните действия от специализираните служби на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) са..

публикувано на 09.12.23 в 15:10

Падна ветото на президента за даряване на бронетранспортьори на Украйна

Парламентът отхвърли ветото на президента Румен Радев върху ветото на президента върху Закона за ратифициране на споразумението с Украйна за безвъзмездно предоставяне на бронирана транспортна техника. Против ветото върху дарението на 100..

публикувано на 08.12.23 в 18:05