Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Денков за зърнопроизводителите: Аз с терористи не преговарям

Николай Денков
Снимка: БГНЕС

Аз с терористи не преговарям”. Така премиерът Николай Денков коментира заявения от зърнопроизводителите национален протест по повод възобновения внос на украинска продукция и отказа им да се срещнат с него. Министър-председателят окачестви аргумените на земеделците като “напълно несъстоятелни”.

Не може секторът да твърди, че няма грижа от държавата при положение, че над 2 млрд. лв. държавата дава; не може да се отнася с пренебрежение към европейските изисквания при положение, че тракторите, с които искат да запушат пътищата, са купени с европейски средства; не могат да казват, че не ги интересува Европа при положение, че повечето от средствата, които получават като субсидии и помощи, са европейски”, заяви Николай Денков. Той посъветва зърнопроизводителите да се откажат от европейските средства и тогава да слагат забрани за украинските стоки.

Според премиера диалог е необходим, но пътя към преговорите в Министерския съвет трябва да намерят зърнопроизводителите. По думите му, в началото е имало опит за диалог, но в един момент браншът е променил подхода, използвайки фалшиви аргументи, за да откаже преговорите.

През последните два дни започнаха да се държат като терористи. Използват фалшиви аргументи, поставят искания незабавно да се случи това: "Ако не го направите, ние ще блокираме държавата." Аз с терористи не преговарям, очаквам да дойдат на масата и да преговаряме по същество”, заключи министър-председателят.

Българският фермерски съюз излезе с позиция по повод изказването на министър-председателя. “Остро осъждаме използваната квалификация от премиера акад. Николай Денков, че земеделските производители са терористи за това, че отстояват правата си. Протестите са демократично средство за изразяване на позиция и защита на интересите във всяка страна - член на ЕС”, пише организацията.

В понеделник земеделските производители планират блокади в цялата страна, включително и на гранични пунктове.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчево и още по-топло време

Във вторник ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове, главно над планинските райони, ще се развие купеста облачност и на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб вятър от юг-югозапад, който в Дунавската равнина временно ще се ориентира от..

публикувано на 06.05.24 в 18:30
Атанас Запрянов

Получаваме първите F-16 в началото на следващата година

Първите изтребители F-16 ще пристигнат в началото на 2025 г., съобщи пред БНТ служебният военен министър Атанас Запрянов. Наесен български пилоти ще се обучават в Съединените щати как да управляват летателните машини. Също догодина ще получим и новите..

публикувано на 06.05.24 в 13:48

Денят на храбростта беше отбелязан с водосвет на бойните знамена и знамената светини

Традиционният водосвет на бойните знамена и знамената светини по повод Деня на храбростта и празник на Българската армия се състоя на столичния площад “Св. Александър Невски”. Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев прие почетния строй..

публикувано на 06.05.24 в 11:14