Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йорданка Фандъкова:

София е общност от достойни и свободни хора

Йорданка Фандъкова
Снимка: БГНЕС

През тези четири години преминахме през много тежки кризи – от пандемия, през огромна инфлация, бежански вълни, до политическа нестабилност. Като местна власт устояхме и не допуснахме големите кризи да се превърнат в кризи на София”. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова на тържественото заседание на Столичния общински съвет, посветено на днешния Ден на София.

Месец преди изборите за нова местна власт тя се обърна към общинските съветници с призива да не изграждат несъществуващи различия и да не противопостовят едни хора срещу други в опит да се харесат на някого.

София е общност от достойни и свободни хора, които градят и живота си, и бъдещето на страната ни. За това са нужни високи и истински цели, които да увличат, създават и обединяват”, каза още столичният кмет.

Йорданка Фандъкова и председателят на СОС Георги Георгиев отличиха новите почетни граждани на София – писателя Георги Господинов, поета Георги Константинов, художника проф. Станислав Памукчиев и президента на фондация “Америка за България” Нанси Шилър. Преводачът Анджела Родел и читалище “Д-р Петър Берон” пък получиха званието “Почетен знак на Столична община”.

По повод празника председателят на Народното събрание Росен Желязков прие рапорта на почетния караул на Националната гвардейска част. Тържествен водосвет беше отслужен от свещеници от Българската православна църква.

На церемонията присъстваха също вицепрезидентът Илияна Йотова, столичният кмет Йорданка Фандъкова, председателят на СОС Георги Георгиев, политици, общественици и граждани.

Знамето на Столичната община беше тържествено издигнато на пилоните пред храм "Света София" под звуците на българския химн, изпълнен от гвардейски духов оркестър.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева и топла неделя

В неделя ще бъде предимно слънчево. Следобед над източните райони ще има купеста облачност, но вероятността за валежи е малка. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Минималните температури ще бъдат между 5° и 10°, в София - около 7°, а..

публикувано на 27.04.24 в 18:30

Унищожиха невзривен боеприпас, намерен в столичен квартал

Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха невзривен боеприпас, открит вчера в столичния квартал “Възраждане”, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната. Става дума за силно корозирала авиобомба. Унищожаването на боеприпаса е..

публикувано на 27.04.24 в 11:04

Разходки в планините са препоръчителни до обед

До обед има добри условия за планински разходки с изключение на Стара планина, където е мъгливо и превалява дъжд, съобщиха от Планинската спасителна служба. Следобед се очаква времето да се влоши и не е препоръчително хората да се разхождат в..

публикувано на 27.04.24 в 09:37